Рето Зайлер: Българският кърлинг се нуждае от подкрепа

Рето Зайлер е швейцарски предприемач и дългогодишен кърлинг състезател. Неотдавна той се премести в България заради своята партньорка в живота, която е българка. Така той се включи и в тукашната федерация по кърлинг, а вече се състезава и за българския национален отбор. Благодарение на неговия опит и ентусиазма на останалите играчи страната ни за първи път спечели сребърен медал на Европейското първенство по този не особено познат у нас спорт. Свързахме се с Рето за да ни разкаже за този успех, както и за бъдещите планове за развитие на кърлинга в България.

Kafene.bg: Честит сребърен медал на Европейското първенство по кърлинг. Кога да очакваме златния?

Рето Зайлер: Много благодаря! За златен медал вероятно ще трябва да почакаме – все пак среброто означава, че за следващото първенство преминаваме в Б група, където ще се състезаваме срещу по-силни съперници. От друга страна, всичко е възможно, не пречи да си помечтаем!

Kafene.bg: Рето, ти имаш успешен бизнес и кариера като кърлинг състезател в Швейцария. Защо избра да се преместиш в България?

Рето Зайлер: Заради любов. Партньорката ми е от София, междувременно имаме и прекрасна дъщеричка. Голяма част от работата си мога да върша и от разстояние, а се оказа, че има и възможности за кърлинг, макар и доста ограничени на фона на тези в Швейцария.

Kafene.bg: А как реши да се включиш в българската кърлинг общност?

Рето Зайлер: От самото начало беше ясно, че ще го направя. Когато се преместих, трябваше да напусна и кърлинг отбора си, а този спорт винаги е бил част от живота ми, така че веднага почуках на вратата на Българската кърлинг федерация с въпроса дали имат място за мен.

Kafene.bg: Как те приеха тукашните състезатели и отбори?

Рето Зайлер: Много добре, без изключение. До преди това познавах няколко от играчите, с които сме се срещали по състезания в Европа. И те, както и всички останали, бяха любопитни и отворени да приемат ново попълнение като мен.

Kafene.bg: Какво е мнението ти за нивото на тукашния кърлинг – с какви проблеми се сблъска през последните години?

Рето Зайлер: Успехът ни тази година е малко подвеждащ относно това какво е всъщност положението на кърлинга в България, а именно – доста затруднено. Първо, тук все още няма условия за редовни тренировки, което е от решаващо значение за нивото на отбора. Второ, налага ни се да се финансираме сами, не получаваме никаква подкрепа от държавата. Опитите ни да привлечем частни спонсори също не дадоха резултат, поне до този момент. Надяваме се, че след като показахме потенциал, нещата може да започнат да се променят.

Kafene.bg: На какво се дължат последните успехи на България в този не особено популярен у нас спорт?

Рето Зайлер: Честно казано преди първенството не бяхме сигурни, че ще успеем да се представим добре. Започнахме със загуба, но въпреки това с всяка следваща среща бяхме по-доволни от играта си и от това как успяхме да се сработим като отбор, а това ни мотивираше все повече и повече.

Kafene.bg: Какво да очакваме в бъдеще?

Рето Зайлер: Фокусът ни сега ще e върху Европейското първенство за Б група в Швеция през ноември. Бихме искали да задържим отбора в групата и ще направим всичко възможно това да се случи. Отново по финансови причини засега амбициите ни не се простират много отвъд това – за да постигнем по-голям успех на по-високо ниво, е необходимо да се подготвяме сериозно през цялата година. За целта сме зависими от евентуални наши партньори и всякакви форми на подкрепа. Мотивацията ни обаче е много силна и ще дадем всичко от себе си!

Сподели в: