Рекорден брой издателства и тест за езикова култура на „Алея на книгата“ София

Седмото издание на „Алея на книгата“ София продължава и през уикенда на бул. „Витоша”, между бул. „Патриарх Евтимий” и ул. „Узунджовска”, с хиляди заглавия и специални предложения от над 70 издателства и книгоразпространители.  Организаторите са подготвили вълнуваща литературна програма за малки и големи.

На 14-ти септември, събота, от 15:00 до 17:00 часа, по случай задаващия се старт на учебната година,  от Асоциация „Българска книга“ предизвикват родители и деца да участват в състезание, като премерят сили в тест по грамотност. Инициативата е под надслов „Написаното остава. Пиши правилно!”. Всеки, който желае да тества знанията си по български правопис и пунктуация, може да се подложи на диктовка или да реши езиков тест и да получи съвети от млади учени от БАН за най-често допусканите грешки. Участниците ще получат стикери „Написаното остава. Пиши правилно!“, чието предназначение е да бъдат залепени върху табели или надписи на публични места, в които са допуснати правописни грешки. Най-успешно справилите се ще получат и други награди.

Културната програма на петъчния 13-ти септември включва представяне на книгата за вътрешно усъвършенстване „Телепатия чрез карти Зенер” (изд. „Хелиопол” и Културна Асоциация Беинса Дуно); среща с автограф с Деметра Дулева в шатра №9 (изд. „Хермес”); разказ на отговорния редактор Димитър Тонин за новата поредица „Съкровищница на българската наука“ (изд. „Шамбала”).

Съботният ден (14-ти септември) е изключително интензивен и голяма част от програмата е посветена на малките читатели. Поканата е отправена към деца и родители за концерт с песни от поредицата познавателни книжки „Чуден свят” в изпълнение на Детска вокална група „Сладки пуканки” към Националния дворец на децата (изд. „Просвета”); среща с преводача на чешкия феномен „Чифтоядците” – Красимир Проданов в шатра №19 (изд. „Персей”); представяне на детската книга „Съчко“ от Джулия Доналдсън (изд. „Жанет 45”); представяне на детската книга с аудио диск „Софѝя и хвърчащото креватче” (изд. „Локус”); игри, гатанки и логически задачи с „Клевър бук”. Съботната програма за възрастни включва представяне на музикалната биографична книга на Свилен Ноев от група „Остава” – „Аз, Остава” (изд. Scribens); авторката Стефана Белковска представя горещия летен роман „Любов в Хавана” (изд. „Потайниче”); среща с автограф с Татяна Попова в шатрата №9 (изд. „Хермес”); представяне на юбилейната беседа на Учителя – Беинса Дуно „Мировата любов” (изд. „Хелиопол” и Културна Асоциация Беинса Дуно).

На 15-ти септември, неделя, Литературният кът отново очаква най-малките читатели за представяне на новите книги за деца и възрастни „Азбука“ и „Племето на майките“от Ирина Каракехайова (изд. „Колибри”) и работилничка за деца – числа и природа (как да се учим лесно с метода на Монтесори), изд. „Колибри”.

Сподели в: