„Рафа“ или какво ни разкрива автобиографията на един велик тенисист

Вече повече от десетилетие името Рафаел Надал е свързано с един от най-успешните и талантливи тенисисти, които некога са стъпвали на корта. От както направи своя професионален дебют при мъжете през 2001-ва година, Надал несъмнено е част от елита на световния тенис. За този период „матадора“ е спечелил над 121 милиона долара от наградни фондове, но истински забележителните му успехи са титлите, които има на своята сметка.

Испанския тенинист има 19 титли от серията голям шлем и общо 85 титли зад гърба си, което го поставя сред най-великите в спорта. Още по-значимо бе постижението на Надал от 2019-та година, когато „матадора“ спечели Ролан Гарос за рекорден 12-ти път в своята кариера. Това е един от най-забележителните рекорди в света на тениса, като цялата кариера на Надал е изпълнена с невероятни висини. Още по-интересно е да се отбележи, че въпреки напредналата за тенис разбиранията възраст на Надал, той все още е замесен в битката за номер 1 при мъжете.

И явно за да може широката публичност да има по-задълбочена и интимна информация за цялата кариера на Рафал Надал, през 2011-та година се появи официално неговата автобиографична книга носеща едно именното заглавие „Рафа“. Бестселърът в The Sunday Times пренася читателя в сърцевината на детството на Надал, израстването му, като тенисист и неговата страхотна кариера. В книгата са включени редица низини и висини от кариерата на „матадора“, включително онзи паметен финал от Уимбълдън 2008, който тогава Джон Макенроу нарече „най-великия мач в историята на тениса“.

Всъщност, този паметен успех за испанеца е един от общо двата му успеха в най-грандиозния турнир на трева в света на тениса. Интересно е да се отбележи, че ако погледнем конкретните тенис залагания за победител в Уимбълдън 2021, ще видим, че Рафаел Надал е с втори най-добър коефициент (8.00), като пред „матадора“ е само Джокович с 2.50. Но, въпросните успехи споменати в книгата са смесени с реални истории от кариерата на Надал свързани с някои лични неприятности, които през 2009-та водят до колебливи изяви на корта за испанеца.

И въпреки семейните проблеми на Надал и редицата травми, които са представени в „Рафа“, все пак книгата насочва вниманието към невероятния талант и интелигентност на испанеца, който винаги е фокусиран в крайния успех. В това четиво всеки може да надникне в детайлите около родния дом на Надал на остров Майорка, както и огромното напрежение в съблекалнята на Centre Court в Уимбълдън, където „матадора“ споделя какво е да се състезаваш в най-великия тенис турнир в света.

Интересното в тази книга, е че тук е представена по-лична информация за „матадора“, който по начало не човек, който обича да разкрива личния си живот пред широката общественост. Естествено, бляската история на кариерата на Надал до момента е страхотно пътешествие в света на тениса, но всичко хубаво си има край. Затова наскоро официалния автобиограф на Рафаел Надал сподели, че според него края на славната кариера на испанеца наближава, като той вероятно би се състезавал на най-високо ниво още максимум 4 години.

В крайна сметка, освен крайно интересните детайли около професионалния аспект от живота на Надал, книгата „Рафа“ ни разкрива и една от големите ценности за „матадора“, а именно семейното единство и любов, което е така важно за испанеца.

Сподели в: