Пътеводител на фантастичните жанрове

Каква е разликата между фентъзи и научна фантастика, къде е мястото на киберпънк сред тях и кои са останалите видове фантастика

От “Игрите на глада” през продължаващата няколко десетилетия сага “Междузвездни войни” до “Игра на тронове” – фантастичните сюжети днес безспорно доминират развлеченията. Телевизионни сериали, кино продукции, книги, комикси и видео игри – във всички области на масовото забавление преобладава фантастиката.  

Моментът е подходящ да припомним на читателите кои са най-популярните видове фантастика и по какво се различават. По-долу можете да прочетете повече за тях с уговорката, че много от произведенията не принадлежат само към един от тези поджанрове, а имат характеристики на няколко от тях.

Научна фантастика

Един от най-масовите фантастични поджанрове обхваща сюжети, които най-често са базирани на наука и технологии, а фантастичните елементи в тях имат някакво научно обяснение. Това може да включва концепции, които вече съществуват или ще са реалност до няколко години като роботика, нанотехнологии, космически кораби, както и такива, за които не е ясно дали някога ще бъдат изобретени – телепортация, машина на времето, пътуване със свръхсветлинна скорост. Популярни произведения в този поджанр са “Машина на времето” от Хърбърт Уелс, филмовите поредици Star Trek, Stargate, “Седморката на Блейк” и др.  

Фентъзи

Най-общо казано фентъзи произведенията са онези, в които имаме магии, мечове, дракони, елфи, орки и други приказни персонажи. Най-популярните произведения включват “Властелинът на пръстените” и “Хобит” на Джон Р. Р. Толкин, “Хари Потър”, нашумелият напоследък франчайз “Игра на тронове”, “Нарния”, гейм поредицата WarCraft и др. Водейки своето начало още от древните легенди и от приказките, днес това е един модерен жанр, в който архаичните елементи се смесват умело със съвременността.

Космическа фантастика

Един от най-старите класически поджанрове, обхваща всякакви истории, свързани с пътешествия в Космоса, пристигане на извънземни същества или живот на други планети. Сред най-популярните произведения са романите на Артър Кларк “Гравитация, „Една одисея в космоса“, „Среща с Рама“, поредицата “Дюн” на Франк Хърбърт, “Звездни рейнджъри” на Робърт Хайнлайн, филмовата сага “Междузвездни войни”, превърнала се във всеобхватен франчайз, както и видеоигрите от поредицата StarCraft.

Киберпънк

За основател на киберпънк течението се сочи Уилям Гибсън с неговия роман “Невромантик”. Други популярни автори в този жанр са Брус Стърлинг, Нийл Стивънсън, Сергей Лукяненко, но сходни идеи има още в творчеството на Айзък Азимов. Основни концепции в този жанр са виртуалната реалност, компютърните технологии, изкуственият интелект, хакерите, както и свързването на човешкия мозък с машини.

Стиймпънк

Това доста екзотично течение във фантастиката борави с относително стари технологии, но развити в много по-голяма степен, отколкото в реалния свят – парни машини, аеростати и др. Към този стил спадат филмите за Ван Хелсинг, видео игрите от вселената на Half Life, някои фантастични произведения за Шерлок Холмс, а според мнозина и произведенията на един от най-известните фантасти на всички времена Жул Верн.

Технотрилър

Този сравнително нов поджанр се свързва най-вече с творчеството на Майкъл Крайтън. Той обединява елементи на трилъра с развитието на футуристични технологии като наноасемблерите, генното инженерство, машините на времето и климатичните оръжия. Някои от най-популярните негови произведения са романа “Джурасик Парк”, “Щамът Андромеда”, “Жертвата”, “Сфера”, “Марсианецът” и др.

Хорър (ужаси)

Този поджанр включва сюжети, които имат елемент, предизвикващ страх. Не всички хорър произведения са фантастични. Има също такива, при които страхът се свързва с опасни животни (“Челюсти”, “Мега звяр”), при други – с хора (“Американски психар”). Повечето хорър истории обаче са свързани с призраци, духове, зомбита и други фантастични същества. За първия изявен хорър автор можем да приемем Хауард Лъвкрафт. Сред най-популярни представители на жанра са Сивън Кинг и Дийн Кунц.

Апокалиптична фантастика

При този тип филми, станали особено популярни през последните години, е на лице някаква заплаха от глобален мащаб. Дали ще е астероид, насочил се към Земята, инвазия от извънземни същества, слънчево изригване, ядрена война или технологична катастрофа, глобална пандемия – доброто старо унищожаване на човечеството винаги успява да сработи и да привлече интереса на масовата публика. Затова и през последните години филмови продукции, в които няма заплаха, способна да предизвика края на света, рядко успяват да се класират напред в бокс офис класациите. Тук можем да включим цяла поредица холивудски филми като “Армагедон”, “Денят на независимостта” и много други, както и гейм поредиците Doom и Quake.

Постапокалиптична фантастика

Може и да си мислите, че след края на света не може да се случи нищо, но всъщност именно тогава започва най-интересното. Цял фантастичен поджанр се е развил под името постапокалипсис, за да разкаже как живеят хората след унищожаването на планетата или поне на цивилизацията ни. Кинопродукции като “Лудият макс”, “Воден свят”, “Книгата на Илай”, “Заразно зло”, сериали като “100-те”, романът “Скитница” са само част от заглавията в този поджанр.

Дистопия

Известна още като антиутопия, тази област на фантастиката третира футуристични сюжети, в които цивилизацията се е променила в негативен план. Дали тоталитарно правителство управлява света, или могъщи технологични корпорации са станали толкова силни, че определят съдбата на обикновените хора – вариантите са много, но най-често са свързани с краха на либералната демокрация и свободната инициатива. Сред най-популярните сюжети са трилогията “Игрите на глада”, кинопродукцията Еlysium, както и “Децата на хората”, “Специален доклад”, “Гатака”.

Сподели в: