Първи фестивал на авторския театър ще се проведе на 27 и 28 март

Първият Фестивал на авторския театър ще се проведе на 27 и 28 март 2021 г. в Нов Театър НДК в София. Двудневното фестивалното преживяване ще предложи на зрителите си осем авторски представления, две театрални работилници, две дискусии, изложба със снимки и реквизит от представления, и концерт на „Драмеди Бенд“. Целта на фестивала е всяка година да представя театрални постановки от български и международни артисти, независими компании и продукции като акцентира изцяло върху авторското съдържание и интерактивното взаимодействие с публиката. Фестивалът ще покаже и театрални жанрове, взаимодействащи с други сценични форми или театрални концепции – танцов театър, playback театър, моноспектакли, импровизационен театър и др. Организатори на събитието са театър „Драмеди“, част от Сдружение „Творци”.

 

„Отдавна искаме да организираме Фестивал на авторския театър, за да покажем на аудиторията, че авторския театър не е част от ъндърграунд театралната култура на страната, а има своето сериозно място в арт пространството у нас. Вече инициирахме няколко дискусии на тема „Какво е авторски театър“ и така провокираме независими артисти, режисьори, експерти да формулират и синтезират своето разбиране за авторски театър. Интересът към Фестивала е огромен и очакваме сериозна публика, която ще си подари цялостното фестивално преживяване и ще се докосне до уникалните спектакли, които са включени в програмата, актьорите и театралната емоция. Вярвам, че с ежегодното провеждане на фестивала тази театрална форма ще става все по-разпознаваема и все по-търсена от публиката.

Съществена част от програмата ни винаги ще бъдат театралните работилници за зрителите с театрални игри и упражнения, които провокират спонтанност, развиват креативност и адаптивност. Дискусиите с публиката ще бъдат естествен завършек на всеки фестивален ден, за да има време за споделяне на впечатления и разговори между актьори, зрители и нашия екип“, казва Цвета Балийска, директор на Фестивал на авторския театър, режисьор в Театър „Драмеди“ и председател на Сдружение „Творци“.

 

Сподели в: