Природно здраве: 5 причини да отидете на море и Септември

Който веднъж е бил на море ще направи всичко възможно, за да бъде пак всяка година поне по един път. А който още не е бил ще мечтае и ще прави всичко, за да отиде на море. Не хубаво, а чудесно, прекрасно е на морето с много ползи и за здравия и за болния човек! И защо ли, какви са причините? Да си отговорим в духа на песничката „Слънце въздух и вода” с малка промяна. Разликата при летуване на море е водата и тя отива на първо място.

І. Морската вода

1. Състав на водата и въздействието му върху здравето на човека. Морската вода е богата на различни елементи, на които видът и количеството в повечето морета не се различава особено много. Основният състав се състои от около 79 елемента. Морската вода е солена и съдържа натрий и хлор, и още кислород, азот, бром, йод, калий, калций, магнезий, желязо, силикон, селен, сяра и др.

Благоприятният ефект върху човешкото тяло се дължи на специалния минерален състав на водата в морето. Минералите, съдържащи се в морската вода укрепват имунната система и подържат хормоналния баланс; повишават устойчивостта на кожата и я правят по-гладка; действат благоприятно върху кръвообращението; ускоряват метаболитните процеси в организма, което довежда до изгаряне на мазнините по естествен начин без диети; морската вода, с наличието на концентриран калций и бром в нея действа дезинфекциращо на устната кухина и укрепващо на венците и зъбите. Жалко, че морето е много мръсно и не може да се пие от него, а трябва да се ползва морска вода от аптеките.

Морската вода съдържа и разнообразен микро биопланктон, който е естествен обитател на морските води. Той прониква през кожата чрез осмоза и влияе благотворно на целия организъм.

2. Удоволствие и ползи от къпането в морето. И да стоиш и да плуваш в прохладните, безкрайни води на морето е голямо удоволствие. Къпането в морската вода е и много полезно за тялото, защото: – при къпането става възможно минералите от морската вода да проникнат в организма и да предизвикат, изброените вече благоприятни влияния; – при къпането, изобилието на азот, кислород, хелий и други полезни за човека газове, разтворени в морската вода, абсорбират в тялото и допринасят за бързото елиминиране на токсините от организма; – въздействието на вълните върху тялото е подобно на здравословен и антицелулитен масаж; – при плуването се осъществява движение на най-много части и системи на тялото.

3. Гледането на синята вода успокоява. Доказано е, че гледката на морската вода помага на тялото да се успокои физически и психически. Действа едновременно и безкрайността на морската шир и напевният шум на вълните. Легнали или седнали, отпуснати край морето да гледате и слушате е очарователно и лекуващо. Това води и до значително намаляване на стреса.

Доказано е, че синият цвят намалява и апетита, така че на плажа обикновено се забравя за ядене и по естествен начин малко се отслабва.

ІІ. Слънцето на морето

1. Сила на слънчевата радиация. Водната повърхност по-силно отразява слънчевите лъчи, в резултат на което и в действителност и като усещане слънчевото греене на морето е по-силно. Не случайно най-силно се изгаря при къпане в морето. Слънчевите лъчи и в морето, и на плажа са сериозна опасност за предизвикване изгаряния на кожата. Сега това не представлява проблем при наличието на многото изключително ефикасни слънцезащитни козметични продукти. Остава, обаче много стриктно да се спазват изискванията за ползването на тази козметика, да се излага на Слънце в подходящо време от денонощието и да не се прекалява с времето на престой на плажа. Задължително да се нанася на кожата слънцезащитен крем.

2. Набавяне на витамин Д. Климатът край морето е най-подходящ за набавяне на повече витамин Д, който е много важен за организма, специално за бебетата и малките деца.

3. Слънчево нагряване на водната и земната повърхност. През деня, поради значително по-голямата топлоемкост на водата, Слънцето загрява по-малко водата, респективно и въздуха над нея, отколкото загрява крайбрежната суша и въздуха над нея. През нощта, пак поради същата причина, водата бавно изстива и затова въздухът над нея малко намалява температурата си. В същото време крайбрежната земя бързо губи топлина, вследствие на което въздушната маса над нея бързо намалява температурата си и става по-хладна от въздушната маса над водата. Става ясно че през деня въздухът над сушата по крайбрежието е по-топъл от въздуха над морето, а през нощта въздухът над крайбрежието е по-студен от въздуха над морето. Разликата в температурите на въздушните маси над морето и над сушата предизвиква движението им – появява се вятър.

4. Приятният вятър бриз край морето. През деня по-високата температура на сушата обуславя по-топли и по-леки въздушни маси над крайбрежието. Топлият въздух се издига, а на опразненото място нахлува по-студеният въздух от морето. Получава се вятър бриз, който духа от морето към Земята. Така през деня по крайбрежието можете да се наслаждавате на приятен хладен морски бриз да лъха откъм морето. През нощта духа вятър обратно от брега към морето. Колкото по-голяма е температурната разлика между брега и морето, толкова по-силен е вятърът.

ІІІ. Морски въздух

1. Състав на въздуха.

● Морският въздух съдържа много водни пари, поради силното изпарение на огромното количество вода в морето при висока температура. Така морският въздух се оказва влажен, което допринася за по лесната поносимост на високите горещини.

● При изпарението на морската вода отлитат във въздуха над нея и елементи, които тя съдържа.

● Морската вода съдържа и отрицателно заредени йони, летливи фитонциди, които се освобождават от растителността.

2. Благоприятно влияние на морския въздух.

● Вдишването на морския въздух има положителен ефект върху състоянието на органите на дихателната система – дихателните пътища и белите дробове. Дихателните тъкани постепенно се омекотяват и почистват. Затова по крайбрежието се диша по-леко.

● Наситеният с влага въздух постоянно овлажнява лигавиците на назофаринкса, което спомага за задържането на праховите частици и предотвратява проникването на патологични микроби в тялото.

● Морският въздух, галейки кожата, действа благоприятно. Слънцето допринася за отварянето на порите на епидермиса. Тогава елементите от въздуха направо се абсорбират в кожата и я правят свежа и гладка.

ІV. По крайбрежието

Ивицата край морето е застлана с пясък. Той може да бъде ситен, едър или фин, чист или по-малко чист, с определен състав и т.н.

● Лежането, печенето на плажа е приятно и полезно, защото сухият, горещ пясък е наситен с морски соли, които ни действат. Да не се забравят слънцезащитните средства и да не се прекалява с излагането на Слънце дори и на сянка.

● Ежедневните разходки по крайбрежната ивица осигуряват допълнителна двигателна активност при удсловията на всички благоприятни въздействиия на морския въздух и морето. Съчетани с плуването много лесно и ефективно се стопяват излишните мазнини в проблемните зони.

● Разходки на босо по камъните в продължение на 20 минути дневно стимулират точките, свързани с всички вътрешни органи. Разхождането трябва да бъде на зиг-заг вода-суша, за да се включи и действието на контраста в температурите.

V. На море за лекуване

Още Хипократ, бащата на медицината, наблюдава и описва оздравителния ефект, който оказва морската вода върху контузените и ревматични ръце на рибари. Някои смятат, че морето е 100 пъти по-мощно от всякакви средства и лекарства в борбата с редица заболявания.

1. За лечението на редица болести на дихателната система като белодробна болест, астма, алергии, свързани с дишането, заболявания на белите дробове.

2. За кожни проблеми като упоритите дерматити, екземи, лишеи, а младежкото акне преминава неусетно под въздействието на морската вода. Тя е противопоказна за хора с псориазис и витилиго. Причината е, че морската вода привлича слънчевите лъчи, от което тялото получава по-лесно загар и дори изгаряния. В резултат тези две заболявания могат да се обострят.

3. Подпомага редица хронични заболявания.

4. Решително спомага метаболизмът да се ускори и влезне в желаните норми.

5. Съдейства за елиминиране на заболяванията на нервната система.

6. Действа за зарастване на вече затворени рани, порязвания, следи от ухапвания от насекоми, защото морската вода има силен дезинфекционен ефект.

7. Запушен нос се лекува най-добре със солена вода.

8. За синузити и бронхити морската пяна е съпътстващо лечение. Вдишваните капчици от нея имат прочистващо и възстановяващо действие.

9. Морската вода често се използва като слабително средство и допринася за отслабване.

10. Комплексното въздействие на всички фактори на морето лекува главоболие.

11. Концентрираните минерални соли, съдържащи се в солената морска течност, действат като антибиотик и дезинфектант.

12. Морската вода е идеална за терапия на хора с разширени вени. Тридесет минути разходка в плиткото по брега сутрин, когато все още не е напекло, свиват частично вените.

13. Лечение с пясък/псамотерапия. За 15-20 минути човек се заравя в сух горещ пясък. На корема слоят не трябва да бъде повече от 1-2 cm, а областта около сърцето трябва да бъде открита. След пясъчната вана се изплаква с топла вода и си почива половин час на сянка. Тази процедура има добър обезболяващ и противовъзпалителен ефект, полезна е при остеохондроза, разтегляне и натъртване, проблеми със ставите, простатит и гинекологични заболявания.

14. Морето със съдържащите минерали под формата на соли действат болкоуспокоияващо.

15. Разтворените в солената вода на морето газове подпомагат по-дълбокото им проникване в ставите и лекуването им.

16. Действията на конкретните основни минерали в морската вода са изключително полезни за процесите в организма:

– калций е с положителен ефект върху състоянието на нервната система, елиминира депресивните състояния, отблъсква безсънието;

– магнезий предотвратява алергични прояви, помага срещу различни кожни възпаления и екземи, облекчава нервността и раздразнителността;

– Калий нормализира кръвното налягане, предотвратява появата на хипертонични състояния, облекчава подпухналост;

– йодът е незаменим елемент за нормалното функциониране на щитовидната жлеза. Микроелементът има положителен ефект върху интелектуалната дейност;

– желязото участва в образуването на червени кръвни клетки, обогатявайки клетките на тялото с кислород;

– силикон подобрява състоянието на кожата, повишава нейната еластичност;

– селен предотвратява образуването на анормални клетки в тъканите;

– сярата дезинфекцира кожата, ефективно се бори с развитието на различни гъбични прояви.

Съвсем убедително е, че отиването на море е много полезно за здрави хора и хора със заболявания и е изключително приятно и желано. Но на кое море да се отиде? Различните морета имат някои характерни особености. Ето кратки данни за възможностите на някои морета, което бегло би ориентирало къде да се отиде на море.

Черно море е полезно за рехабилитация при белодробни, сърдечно-съдови, ревматични и бъбречни заболявания. Също добре се чувстват хора с фарингит, хроничен ринит и ларингит. В Крим може да се почива и в пика на летния сезон, а на кавказкото крайбрежие е за предпочитане през септември. Много задушни са летните дни на черноморското крайбрежие на Турция. На курортите в България и Румъния лятото е много приятно. Най-хубавото време на Черно море е през септември. Няма жега, морето е още топло, умерено влажният въздух отлично възстановява след прекараните през зимата простуди. Минералната наситеност на Черно море не е голяма, тя е по-ниска, отколкото в Средиземно море, но е напълно достатъчна за балнеотерапия и калолечение с морска кал. Ежедневното разтриване с нея стимулира обмяната на веществата, ускорява зарастването на костите след счупване, подобрява подвижността на ставите и работата на надбъбречните жлези, намалява болките в гърба и ставите.

Азовско море се счита за едно от най-полезните в света за нормализирането на метаболитните процеси. Наличието на лечебна кал в комбинация с умерено влажен степен въздух прави Азовско море истинска болница.

Балтийско море се отличава с една от най-хладните води. Помага за подобряване на имунитета.

Мъртво море – водата съдържа най-високата концентрация на минерални соли. Този състав активира метаболитните процеси в организма, подобрява кръвообращението и има благоприятен ефект върху кожата.

На Червено море е полезно да се почива, ако през зимата сте прекарали бронхиална астма, обструктивен бронхит, пневмония или депресия, а също при сърдечно-съдови заболявания, псориазис, заболявания на гръбначния стълб и ставите.

Северното Средиземноморие е подходящо за общо укрепване на организма, при болести на бъбреците, горните дихателни пътища, гърлото, носоглътката, ставите и мускулите, начални форми на сърдечно-съдови и белодробни заболявания.

Южното Средиземноморие се препоръчва на относително здрави хора.

Атлантическите курорти помагат при хронична умора, заболявания на сърдечно-съдовата система, наднормено тегло, добри са за общо укрепване на организма.

Основни правила при почивка на морето

1. Преди да влезете в морето, правилно е да прекарате около 10-15 минути на брега на сянка. Така ще се избегне стресът за тялото поради температурния контраст.

2. В началото при пристигане в курорта се препоръчва да се плува само веднъж на ден. После се увеличи броят на морските бани на две –три дневно.

3. Не стойте в морето докато съвсем замръзнете. Хипотермията води до намаляване на защитните функции на организма с последващи настинки, цистит, бронхит и други заболявания.

4. Вредно е за здравето да се плува в морето веднага след хранене.

5. Когато излезете от морето, стоите на брега за няколко минути докато кожата абсорбира полезните вещества, полепнали по нея при къпането. После вземете душ.

6. Не прекалявайте с времетраенето на плажа.

7. Задължително използвайте всички слънцезащитни средства.

Комплексното въздействие от всички фактори на морето – вода въздух и Слънце е уникално здравословно и много по-ефективно от лекарствата и може би най-важното е изключително приятно!

Автор:

Аптеки Валета Фарм

Сподели в: