Премиера на „Чърчил и Оруел. Борбата за свобода”

Пред 80 души бе представена необикновената двойна биография на две от най-влиятелните личности на XX век – Уинстън Чърчил и Джордж Оруел. „Чърчил и Оруел. Борбата за свобода” от Томас Рикс прави обзор на целия живот и труда на двамата визионери, превръщайки общата им биография в красиво свидетелство за силата на моралното убеждение.

Книгата бе представена на 12 ноември 2019 г. в American Corner на Столична библиотека. Участие в своеобразната дискусия взеха проф. Веселин Методиев, Весела Чернева, създателят на поредицата „Власт и отговорност“ Свилен Спасов и отговорният редактор на книгата Христо Блажев.

Книгата на Рикс намира пресечната точка между това, което Чърчил е направил за човешката свобода, за човешкото достойнство, и мнението на Оруел за какво се води Втората световна война – за свободата на мисълта. Където свободата на мисълта среща човешкото достойнство, някъде там се ражда демокрацията, каза Свилен Спасов.

Появата на подобни книги е особено важна сега, броени дни след 30-годишнината от падането на Берлинската стена, допълни Весела Чернева. Те ни казват, че всичко това се е случвало и преди. Преди 30 години вярвахме, че всички хубави думи са верни. За нас е важен урок сега да видим, че и преди е имало моменти, когато думите е трябвало да бъдат спасявани.

Томас Рикс свързва двама на пръв поглед несъчетаеми души, които в един момент установяват, че не могат да говорят със собствените си политически семейства. Ценностите, в които вярват, ги изваждат от интелектуалната им среда и ги превръщат в съмишленици. За Чърчил това е свободата на индивида, за Оруел това е свободата на мисълта, но общата им борба в името на свободата определя ролята им в последвалия свят. „Чърчил и Оруел. Борбата за свобода” е чисто нов поглед към двама души, до голяма степен изградили начина, по който днес възприемаме демокрацията.

Сподели в: