Премиера на „Седем градски гряха“ от Благой Д. Иванов и Петър Станимиров

Датата 19 септември ще остане в историята като деня, в който портите на Ада се отвориха широко и неговите принцове поканиха над 150 присъстващи в своите палати. Както и „Седем градски гряха“, които напуснаха страниците на комикса за възрастни, дело на Благой Д. Иванов и Петър Станимиров, и се материализираха в човешка форма.

Малко след 19:00 ч. в притъмнения столичен клуб „City Stage” „преподобните“ и греховно талантливи Йоана Петкова и Никол Раданова изпълниха акапелна версия на мефистофелската песен „Ave Satani”, призовавайки три демонични създания на сцената (в ролите Анна-Мария Николаева, Цвета Цочева и Мадлен Иванова).
Тяхното изпълнение призова не кой да е, а самият журналист и радио водещ Драгомир Симеонов, който подобно на строга инквизиция, бе решен да изтръгне от създателите на провокативното издание всички мрачни подробности около продължилия почти 2 години процес на работа.

Писателят Благой Д. Иванов призна с шеговит тон, че седмици наред е сънувал кошмари и си е отдъхнал едва когато е видял готовата книга в ръце. Според него комиксовата медия е незаслужено пренебрегвана у нас, което е грешка, тъй като тя предлага широк спектър от смели творчески и жанрови посоки, които могат да дадат свобода за изява на редица родни творци – както от старото, така и от по-младото поколение.

Петър Станимиров отбеляза, че за него „Седем градски гряха“ е бил сериозно творческо предизвикателство, но е изключително горд с резултата. Според него библейските смъртни грехове имат сериозна конкуренция днес – в лицето на „модерните“ смъртни грехове, сред които са лицемерието, посредствеността, простащината и арогантността… и докато сме им подвластни, спасение за нас няма, защото греховете раждат чудовища.
Двамата изразиха надеждата си, че чрез „Седем градски гряха“повече хора ще преборят скептицизма си към българската попкултура, а ако комиксът успее да вдъхнови, окуражи и мотивира още автори и художници да реализират подобни начинания, това би ги направило най-щастливи.

„Седем градски гряха“ съдържа седем независими комикс истории, които открехват вратите на Aда, скрит в човешките души; седем прокълнати приключения в мрака, готови да ви потопят в един черно-бял и ужасяващо красив свят, който ще ви докаже, че няма по-добро място за виреене на греха от… града.

Похот, чревоугодие, алчност, леност, гняв, завист и горделивост – това са истинските изкушения, които хилядолетия наред въвеждат човешкия род в екстаз и агония… а след тях идва заблудата, че те ще бъдат последвани от изкупление или поне от прошка.

Сподели в: