Премиера на „Наблюдателите“ в Народния театър

Четири години, след като за последно постави спектакъл тук – «Жана», режисьорът Явор Гърдев се завръща на сцената на Народния театър с «НАБЛЮДАТЕЛИТЕ» (хипотеза за отвъдното).

Премиерата на спектакъла по пиесата на именития български драматург Константин Илиев е на 22 и 23 декември от 19:00 часа на Камерна сцена, а билетите вече са в продажба на касите и онлайн на https://nationaltheatre.bg/play/nablyudatelite-hipoteza-za-otvadnoto/. Следващите дати са 31 декември, 23 и 29 януари, 2 и 8 февруари.
„Наблюдателите“ (хипотеза за отвъдното) е най-новата пиеса на Константин Илиев, написана през 2015 г., издадена в сборника пиеси “Наблюдателите” през 2016 г. от ИК «Жанет 45». Поставя се за първи път на българска сцена.

В актьорския състав на спектакъла са Цветан Алексиев, Христо Петков, Илиана Коджабашева, Мартин Димитров, Кире Гьоревски, Стефания Колева, Ненчо Костов, Леарт Докле, Павлин Петрунов, Елена Телбис, Анна Пападопулу, Йосиф Шамли, Благовест Благоев, Димитър Николов, Емил И. Марков. Сценографията е на Никола Тороманов, художник на костюмите е Свила Величкова, а музиката е на Калин Николов. Фотограф е Стефан Ненков Щерев, а Янина Петрова е художник на плаката и програмата.
«Един млад съдия се подписва върху акт за регистрация на съмнително акционерно дружество. Този факт остава скрит за обществото, но пък успява да разтърси отвъдното.
Малко след като подписва документа, който ще отвори възможност за безнаказаното изсичане на шест хиляди декара гора в Балкана, съдията внезапно умира докато търси скрито злато в двора на стара чорбаджийска къща.

В отвъдното се събират няколко български национални герои, за да търсят сметка на новопредставилия се. Попаднал в положение да бъде съден и да отговаря за земните си деяния, съдията се одързостява, преминава в настъпление, призовава авторитетни свидетели и с тяхна помощ започва сам да съди съдниците си.
Взаимоосъдителната съдебна система на отвъдното започва да се задъхва под товара на избликващите стари и нови грехове, отколешни страсти и нестихнали бесове, дълбоко заровени и неизповядани лични и национални тайни», пише Явор Гърдев за спектакъла.

«Пиесата „Наблюдателите“ е своеобразна реплика на изказаното от един от героите на Ф. М. Достоевски съждение, че щом няма Бог, значи всичко е позволено. Трактовката на проблема от страна на Константин Илиев – колкото иронична, толкова и сериозна – отрича презумпцията за безнаказаност, но според нея механизмът на възмездието е далеч от представите както на вярващи, така и на атеисти. В хода на остро драматичното действие самият Фьодор Михайлович е сред действащите лица заедно с повече и или по-малко известни имена от българската и световна история – от Димитър Общи и Хаджи Станьо Врабевски до Сергей Нечаев и Имануел Кант»
«Наблюдателите», издание на ИК Жанет 45.

На сцената на Народния театър и до днес се играят култовите спектакли на Явор Гърдев «Козата или коя е Силвия?», «Ръкомахане в Спокан», «Нощна пеперуда» и «Хамлет».

Сподели в: