Премиера на „Ангели в действие“ – документален филм за българското образование

Какво е да си новатор в българско училище? Защо има толкова малко мъже в системата на средното образование? Какво ни струва невежеството? Какви хора възпитаваме – поданици или граждани? Каква е ролята на учителя днес и как да мотивираме младите хора да продължат по стъпките им утре? Къде се къса връзката между учители, родители и деца? Панацея ли са технологиите за проблемите на българското образование?

Героите на „Ангели в действие” отговарят на тези и още много наболели въпроси, които от години стоят на дневен ред в обществото. Филмът е вдъхновен от учителя по информационни технологии Ангел Ангелов от гр. Шумен, неговите успехи в страната и чужбина и абсурдите, пред които е изправен всеки ден в своята практика. Разказът му се допълва от експерти от държавния, неправителствения и частен сектор, сред които д-р Антоан Тонев, учител по история и директор на 17 СУ „Дамян Груев“ в гр.София, Евгения Пеева – основател на фондация „Заедно в час“, Деница Сачева – зам.-министър на Министерство на образованието и науката, Маарит Росси от Финландия – учител по математика и финалист на „Глобалната учителска награда 2016”, проф. Сергей Игнатов – бивш министър на образованието и науката, Яна Алексиева – директор на асоциация „Родители“, както и анимираното чудовище Зор, чиито пипала задушават системата.

„Всички сме потърпевши от проблемите на образованието, но масово продължаваме да стоим безучастни и да роптаем отсрани в очакване някой друг, а не ние да ги решим. Целта на филма е да провокира конструктивна дискусия в цялото общество за належащата нужда да възвърнем престижа на учителската професия, да започнем качествено да подкрепяме учителите и да осъзнаем, че ако не мотивираме и привлечем млади кадри в сектора, учителите от застрашен вид скоро ще се превърнат в изчезващ,” каза Николай Михайлов, режисьор на „Ангели в действие”. „Надяваме се, че представянето на проблема с езика на киното ще убеди публиката, че е наша колективна отговорност да направим всичко възможно децата да повярват в себе си и да изберат да станат учители, а за да се случи това, те първо трябва да видят личния ни пример.”

Премиерата на пълнометражния документален филм „Ангели в действие” се състоя в Дома на киното в София вчера. Оператор на филма е Христо Лазаров, музика – Петко Манчев, продуцент – Николай Михайлов от CineArt.

Сподели в: