Почина актьорът от Народния театър Йосиф Шамли

Тази нощ на 47-годишна възраст е починал актьорът от трупата на Народния театър „Иван Вазов“ Йосиф Шамли. Тъжната новина съобщиха от Съюза на артистите в България.

Шамли има десетки превъплъщения на сцената, най-впечатляващите от които са в спектаклите „Нощна пеперуда“ от Пьотр Гладилин, „Наблюдателите” от Константин Илиев, „Опит за летене” от Йордан Радичков, „Калигула” от Албер Камю, „Спускане от връх Морган” от Артър Милър, „Теремин: музика, любов и шпионаж” от Петър Зеленка”.

Зад гърба си актьорът има и десетки филмови роли, сред които в хитовите български сериали „Откраднат живот“ и „Дяволското гърло“. Участва и в „Хитман“, „Дзифт“, „Източни пиеси“. Едни от последните му роли са в „Сцени, отпаднали от живота на една актриса“ и „Спасителят в прахта“.

Йосиф Емилов Шамлиев е на роден 2 януари 1972 г. в София. През 1994 г. завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в първия клас на професор Здравко Митков. През 2003 г. специализира режисура в Нов български университет в класа на Леон Даниел.

През 1995 г. получава Аскеер за ролята на Били Бибит в „Полет над кукувиче гнездо“ от Дейл Васерман/Кен Киси, постановка Симеон Димитров, Драматично-кукления театър в Пазарджик в категория „Поддържаща мъжка роля“. През 2008 г. е с Номинация за ролята на Порфирий Петрович в „Престъпление и наказание“ по мотиви от едноименния роман на Фьодор М. Достоевски, сценична версия и постановка Владлен Александров, Народен театър „Иван Вазов“ в категория „Водеща мъжка роля“. През 2016 г. получава „Аскеер“ за ролята на Цера в „Ничия земя“. Адаптация по едноименния филм на Данис Танович. Постановка Стоян Радев, Народен театър „Иван Вазов“ в категория „Поддържаща мъжка роля“.

Поклонението ще бъде на 30 октомври от 11:00 до 12:30 часа във фоайето на Народен театър „Иван Вазов“.

Сподели в: