Потвърдените случаи на коронавирус у нас отмениха редица културни събития в София

Потвърдените към този момент четири случая на коронавирус в България доведоха до отлагането на множество концерти, театрални представления, представяния на книги и други културни събития.

Във връзка с решение на Министерски съвет за забрана на всички публични прояви като превенция на разпространението на COVID-19 от днес за неопределен период се преустановиха всички културни мероприятия в Националния дворец на културата (НДК).

„НДК подкрепя превантивните мерки на Министерски съвет и на Националния щаб за борба с короновируса, тъй като за нас здравето и сигурността на нашите зрители, клиенти и партньори са от първостепенно значение. Напомняме, че през различните събития в отделните зали и пространства на НДК ежедневно преминават между 300 и 5700 човека, които ние не бихме искали да излагаме на риск“ – съобщават от пресцентъра на културната институция.

Своите представления днес отложиха Народният театър „Иван Вазов“, Театър София, Столичният куклен театър, Малък градски театър зад канала, Сатиричният театър, Театър Сълза и смях и други столични театри. Софийската опера и балет отложи всички свои спектакли до 22 март включително.

Отменено бе и гостуването на испанският писател Хавиер Сиера в България. „Вярваме, че това е правилната стъпка в настоящия случай и се надяваме, че ще имаме други възможности да представим Хавиер Сиера и неговите книги пред българските читатели“ – посочват организаторите от Издателска къща „Хермес“.

Плануваното за 11 март изложение „Образование без граници“ бе отложено за следващата година. „Събитията през последните дни са извън контрола ни, което прави изпълнението на задълженията ни невъзможни и практически неосъществими предвид създалите се обстоятелства. Здравето и социалната отговорност към обществото са най-важни в момента“ – мотивират решението си организаторите на образователното събитие.

Сподели в: