Пет хоръра, които няма да ви оставят да спите спокойно

Ужасите са любимо четиво за много хора. И не случайно. Четейки хоръри, ние се изправяме пред най-големите си страхове и успяваме да ги преодолеем. Дори психолозите препоръчват, ако страдате от силна тревожност, четете ужаси. Това ще ви извади от дупката и ще спрете да се страхувате. Ето 5 от най-страшните ужаси, които книжарница Загадката препоръчва. Вземете книги с 15% намаление с промокод 15OFF, важи за всички книги, които не са в текуща промоция. Промокодът може да се ползва еднократно!

  1. То, Стивън Кинг

ТО е навсякъде. Убива малки деца, за да се храни с тях. ТО се събужда на всеки 27 години, защото е ужасно гладно. Освен с деца, се храни и със страха. Колкото повече се страхуваш, толкова по-силно става ТО. Какво е ТО? Зла сила, чудовище, демон, който сменя външния си вид. Най-често Стивън Кинг го описва като демоничен клоун с остри и изкривени зъби. Главните герои са 7 деца, които имат една обща черта – всички са аутсайдери. Те са бъдещата плячка на ТО. Случило се е през 1958 година, когато Бил загубва малкото си братче. След него започва серия на убийства на малки деца. Бил и приятелите му решават да намерят злодея и да отмъстят за трагичната смърт на малкото момченце. Но все пак са само деца. Случва се отново след 27 години, когато ТО отново е гладно.

Освен паралелното представяне на двете времеви линии – на децата и на порасналите възрастни, Стивън Кинг умело вкарва в сюжета и идеята за липсата на съпричастност от страна на тези, които не ги засяга, защото в техните семейства няма жертви, за апатията, безразличието, липсата на емпатия. Всеки се е затворил в собствената си черупка и не желае да помогне, нищо че близо до него текат реки от кръв. Жителите на Дери стоят безучастни и като че ли не забелязват насилието около себе си. Затова ТО ще продължава да убива. А, аутсайдерите трябва го спрат…

  1. Глад, Алма Катсу

Романът е съчетание от истински случай – едно пътуване на заселници, тръгнали към Мисури и зловеща мистерия. Събитието е напълно реално и е част от историята на Съединените щати. Експедицията, водена от братята Донър попада на тежък маршрут, през който би трябвало да стигнат до целта си по-бързо. За съжаление пътят е доста по-дълъг, попадат в капана на тежка зима, свършват им припасите. Безпомощни и гладни, членовете на експедицията започват да извършват неща, които са меко казано отвратителни. Стигат и до канибализъм, само и само да оцелеят до пролетта. Алма Катсу придава загадъчна нотка на истинското събитие, като включва свръхестествени сили. Нито интригите, нито гладът, нито убийствата могат да се сравнят със злото, което дебне пътуващите заселници. Един по един започват да изчезват.

Глад” е една страшна история, обвита с мистерия, която дълго ще ви стряска преди да заспите.

  1. Рибарят, Джон Ланган

Джон Лангън успешно се нарежда до всепризнатите майстори на ужаса – Лъвкрафт и Стивън Кинг. Неговата история е ужасяваща и плашеща. Ако искате нещо много силно, има някой който може да го изпълни. Но, вие трябва да платите цената за това. А, тя е…ужасяваща.

Накратко двама мъже, които са загубили жените си, стават приятели по съдба. Общото им влечение е риболова. Те искат повече от всичко да се отърват от болката и скръбта и се отдават на хобито си. Воплите им чува демонично чудовище. То може да им помогне, ако му дадат душите си. Историята малко прилича на рибарят и златната рибка, но с тази разлика, че този който изпълнява желанията е зло, което е навсякъде.

  1. Призраци през зимата, Дан Симънс

През 1960 г, приятел на Дейл Стюард е умрял в жесток инцидент, в собствената си ферма. След 41 години на Дейл се налага отново да отиде в злокобната ферма, където е убит приятеля му. Главният герой е претърпял много лични неуспехи, проваля се в кариета, бракът му е съсипан.Той търси уединение, за да намери покой. За съжаление Дейл не е сам. С него вървят и неговите страхове, които приемат формата на демонични чудовища. Идва и зимата, а тя носи още кошмари от миналото, защото приятелят му помни кога и къде е убит.

  1. Ангелите на гнева, Джон Конъли

Психотрилър, който ще остави ужасяващи спомени във всеки, който го прочете. Отново свръхестествени сили ще ви уплашат до смърт. Нещо е оцеляло в самолетна катастрофа, нещо което е сключило сделка с дявола. Детектив Чарли Паркър, млада жена с белег и наклонности да убива, дете което помни как е умряло, сериен убиец, който търси поредната си жертва, са хората, които са въвлечени в борбата за списъка с тези, които имат власт и пари и силите на мрака им помагат. Но, гората им носи и друга мрачна изненада. Нещо, което е оцеляло при катастрофата ги очаква.

Сподели в: