Осъдиха Кейти Пери за плагиатство

Съдебните заседатели на федералния съд в Лос Анджелис решиха, че певицата Кейти Пери е нарушила авторските права при създаването на песента си „Dark Horse“, която излезе през 2013 година.

Те са били единодушни, че при записването на хита си поп изпълнителката съзнателно или неумишлено е използвала музика от песента „Joyful Noise“ на американския рапър Маркъс Грей. Той е записал парчето през 2008 г. заедно с друг изпълнител в жанра хип-хоп Lecrae.

Освен Пери за виновни са признати нейните продуценти и съавтори Лукас Готвалд, Карл Сендберг, Хенри Уолтър и Сара Хъдсън, рапърът Juicy J, който изпълнява един от куплетите на песента „Dark Horse“, а също така компанията „Кепитъл рекърдс“.

„Dark Horse“ е третият сингъл от албума „Prism“ на Пери, който се задържа четири седмици на върха на класацията Bilboard Hot 100 в началото на 2014 г. и дори й донесе номинация за „Грами“.

Маркъс Грей заведе делото срещу Кейти Пери през 2014 г. Той обвини певицата, че е откраднала част от мелодията и ритъма от композицията му. Предстои заседателите да определят какво компенсация дължи Кейти Пери на рапъра.

Чуйте двете парчета:

Сподели в: