„Остани жив“ е новата изложба на Иван Минчев

Една изложба, която предизвиква зрителите дори само с името си, се откри във Варна. Своите най-нови работи живопис експонира в Художествения музей „Георги Велчев“, филиал на Градска художествена галерия “Борис Георгиев“ – Варна, Иван Минчев. Той е сред най-ярките представители на поколението, което навлезе в изкуството през 90-те години на ХХ век, наложил се в полето на абстрактния експресионизъм, в което продължава да се развива и сега, с най-новите си работи.

„За тази изложба Иван Минчев беше поканен от музея „Георги Велчев“ още миналата година – споделя уредникът в музея Боян Боев, – но всички творби бяха нарисувани по време на пандемията. Те са въздействащ израз на неговото усещане за това, което се случва в този момент по света и във Варна.“ Произведенията са изпълнени в техника маслен пастел и са датирани от 2020 година, само с няколко отделни от края на 2019.

Тази много лична изложба е заредена с посланията на артиста, който за дълъг период от време е принуден да се справя не само с отсъствието на живо общуване с колегията, но изпитва и чисто технически затруднения в работата си. „Не излизах, рисувах само, ала нямаше откъде да купувам бои във Варна през пролетта, когато бяха най-строгите мерки срещу вируса, затова поръчвах с куриери от София. Важното е, че не спирах да работя и да разсъждавам върху това, което се случва. Така се роди и картината „Остани жив“, която стана ключова за изложбата ми. В нейното име съм вложил моето послание към приятели, колеги и ценители на изкуството.“

Сред другите работи в изложбата са „Авантаж“, „Един ден“, „Имам идея“ – също заглавия, докоснати от осмислянето на принудителното откъсване от естествената социална среда.

Сподели в: