Операта с кукли „Турандот“ гостува в Народния театър

Оперно-кукленият спектакъл на операта „Турандот“ от Джакомо Пучини ще бъде представен на 30 май, от 19.00 часа в София. За трета поредна година Държавна опера-Стара Загора гостува на сцената на Народния театър „Иван Вазов“. След успешното представяне на спектаклите на оперите „Бохеми“ /2017/ и „Лучия ди Ламермур“ /2018/, изборът на Старозагорската опера за тази година е уникалната постановка на операта с кукли „Турандот“ – съвместна продукция с Държавния куклен театър-Стара Загора.

На 30 май столичани и гостите на София ще имат възможността за първи път да аплодират в ролята на Калаф френско-тунизийския тенор Амади Лага. Носител на Наградата „Микеланджело Куписти“ 2017 г.за най-добър певец за сезона на пучиниевия фестивал в Торе дел Лаго, Амади Лага е в момента сред световните топ изпълнители на тази роля. През януари участва в постановката на „Турандот“ на нашумелия италиански режисьор Федерико Грацини в Тулонската опера, Франция, /именитото сопрано Габриела Георгиева бе в ролята на Турандот/. Гостува като Калаф в Торе дел Лаго на Пучиниевия фестивал в два последователни сезона /юли/август 2016 и 2017 г./. В същата постановка участва и на престижния оперен фестивал в Савонлина, Финландия през август 2018, където е бисиран три пъти на арията “Nessun dorma”; пее Калаф в Шанхай през януари 2018, в Оперния театър на Каляри, Италия /март/април 2017/, Театър Петруцели в Бари /ноември 2016 г./; в оперния театър на Бреша през септември 2016 г.

В ролята на Турандот ще пее оперната примадона Цветелина Василева. Певицата, титулована ласкаво като един от най-красивите български оперни гласове, спечели овациите на старозагорци на премиерата на приказната „Турандот“ в ролята на Лиу, а през ноември 2018 година се представи зашеметяващо и в ролята на Турандот /с този спектакъл стартира оперния сезон 2018/2019 на Старозагорската опера/. Ролята на принцеса Турандот откри преди няколко години нови хоризонти в кариерата на Цветелина Василева. Тя направи своя великолепен дебют в Wichita Grand Opera, САЩ, гостува с голям успех на оперния фестивал в Сплит, Хърватия. През януари 2018 Цветелина Василева бе Турандот в далечен Шанхай в суперпродукцията на „Турандот“, с която се отбелязва 20-та годишнина на Шанхайската опера. През август 2018 Цветелина Василева отново е Турандот в едноименната продукция на пучиниевия фестивал – Торе дел Лаго, представена на сцената на замъка Олавинлина на престижния оперен фестивал в Савонлина, Финландия. И в Шанхай, и в Савонлина очарователното сопрано си партнира с блестящия Амади Лага в ролята на Калаф.

В ролята на Лиу за първи път на софийска сцена гостува румънското сопрано Нарчиса Брумър с бляскава международна кариера, а в ролята на Тимур зрителите ще се насладят на изкуството на именития български бас Юлиан Константинов. Участват още солистите Александър Крунев, Георги Динев, Ивайло Йовчев, Иван Кабамитов, Симеон Симеонов, оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора, артисти от Държавен куклен театър-Стара Загора, децата от вокалната студия на ДЮСОБ „Маргаритки“, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“. Спектакъла ще дирижира Ивайло Кринчев.

Сподели в: