Операта и Театърът във Варна излизат на открито за Сезон Лято 2020

На пресконференция ръководството на ТМПЦ – Варна огласи очакваното начало на Летния сезон за Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и Държавна опера – Варна. Директорът на ТМПЦ – Варна Даниела Димова благодари на публиката за за споделеното гледане на спектакли и онлайн подкрепата на публиката в периода на принудително затваряне на театрите заради корона вируса.

Артистичният директор на Театъра Веселина Михалкова представи новата Лятна сцена „Зад Театъра“, а журналистите видяха последните трескави приготовления за нейното откриване. Официалното освещаване ще бъде тази събота, 30 май, в 10:30 в присъствието на целия колектив на Театъра, със специални благодарности към техническите служби. „Аз тази сцена само я сънувах – призна Веселина Михалкова, – а те осъществиха моето съновидение.“

Първи на новата сцена ще излязат пъстрите спектакли за Деня на детето – на 1 юни мюзикълът „Приключения опасни със герои сладкогласни“ и на 3 юни „Приказка за деца“ по Чайковски, които ще се играят от 18:00 и ще бъдат с преференциални цени за детски билети – само по 6 лв. Всички следващи представления ще бъдат с начален час 21:00. На 5 юни в спектакъла „Я помню чудное мгновенье“ в изпълнение на солиста на Варненската опера Гео Чобанов и актьора Ивайло Иванов ще звучат най-красивите руски романси. На 10,11 и 12 юни е романтичната драма от Албърт Гърни „Любовни писма“, постановка на Георги Михалков, а на 13 юни – вече на живо – литературното четене на режисьора Стоян Радев „Театърът чете“, с посвещение 100 години от рождението на Валери Петров. На 16 юни се играе комедията „Приятели“ от Здрава Каменова на режисьора Николай Кенаров, а на 19 юни един от най-новите спектакли – комедията по Дарио Фо и Франк Араме „Само за жени“ с режисьор Костадин Бандутов. На 22 юни Операта ще поднесе „Музикална палитра“ – арии и песни в изпълнение на певци от хора. На 25 юни е романтичната драма на режисьора Десислава Шпатова „Монтажът на моя филм“. На 27 елегантен бароков концерт под името „Прекрасна любов“ ще ни пренесе във времената на Бах, Хендел, Вивалди, а на 30 юни ще се играе комедийната драма от Марк Креует „Едноокият цар“, постановка на Петър Денчев. Екипът се е погрижил да бъдат спазени всички мерки за безопасност.

Важно за всички почитатели на изкуството е, че Касите на Операта и Театъра са отворени, работят и в събота и неделя, а за да могат варненци да си позволят повече срещи с изкуството и за да играят артистите пред пълни зали, ТМПЦ-Варна има нови Ценови пакети. 20% отстъпка ще ползват всички пенсионери, ученици и студенти (така цените за тях стават от 10 на 8 лв, от 15 на 12 лв., от 20 на 16 лв., от 30 на 24 лв. и от 40 на 32 лв.).

Билетите за Лятна сцена „Зад Театъра“, която разполага с 60 места, ще бъдат по 15 лв., с отстъпката – 12 лв. За всички билети, закупени до 7 юни, ще има фреш старт отстъпка 10 %. „За Опера в Летния театър, където ще бъдат заети по-малко от половината места – вместо 2400 – едва 1160, ние ще направим още един жест към публиката – ще намалим 2 пъти цените за всеки пояс – пояснява Даниела Димова. – Билетите от 80 лв. това лято ще бъдат по 40 лв., тези от 60 ще бъдат по 30 лв., от 40 – по 20 лв., и от 30 – само по 15 лв. За групи над 9 души и за Културен маратон от 5 и повече представления ще има и 20 % отстъпка. Вярваме, че така много повече зрители ще могат да се докоснат до нашето изкуство, а за нас публиката е най-голямото вдъхновение. Грижа за зрителя и грижа за артиста – това е нашата идея.“ Билетите, закупени преди карантината, могат да бъдат презаверени до 30 юни.

Сподели в: