Норвежката писателка Гюдрюн Скретинг пристига в България

Нашумялата звезда на скандинавската литература Гюдрюн Скретинг пристига в София тази седмица, за да представи лично българското издание на романа си „Антон и други произшествия“, който провокира закостенелите родители и стана голям хит сред тийнейджърите. Събитието е на 31 май, петък, от 11:30 до 12:15 ч. в Мраморното фоайе на НДК в рамките на Международния литературен фестивал за деца и младежи.

„Антон и други произшествия“ разказва история, способна да накара и деца, и възрастни да се превиват от смях, но и да се замислят. Тя не поучава и не размахва назидателно пръст.

12-годишният Антон ненадейно разбира, че е резултат от случаен инцидент (или „драскотина на гумата“, както се изразява татко му). Момчето решава, че по един или друг начин трябва да оправдае съществуването си на земята, като извърши нещо значимо и смислено. С помощта на своята най-добра приятелка Ине той се нагърбва с мисията да помогне на своя баща да си намери нова жена. Тази иначе нелека задача превръща романа в задушевен разказ за приятелството, влюбването и заплетените ситуации в живота.

Антон и хората около него ни показват, че всеки има свое място в живота и заслужава да бъде обичан, независимо дали е готин, или зубрач, с големи уши, заможни или патетично хармонични родители. И макар животът да е сложен, особено когато си дете, дори и най-голямата катастрофа може да доведе до нещо положително.

Книгата печели Наградата за най-добър дебют в литературата за деца и юноши на норвежкото Министерство на културата. Преводът е на Росица Цветанова, а изданието на Изида в поредица, съфинансирана по програма „Творческа Европа“.

Сподели в: