Нова книга от Христо Буковски

Как чужденците, които изучават бойните победи на българите в началото на XX век, биха могли да проумеят силата на някаква нестинарска гайда на фронт през Първата световна война и да разберат защо куршумите заобикалят нашите бойци? Може ли митичната мощ в древни Аресови магични ритуали да надвие наложени забрави през хилядолетията и отново да „проработи“ за потомците на героичните ни посветени предци? Отговорите на тези и на редица подобни въпроси търси известният журналист и автор Христо Буковски в новата си книга „Воинската харизма на българите” (ИК „Сиела”).

Авторът на „Опасният архив на богомилите” и „Страховитото прераждане на богомилите” – Христо Буковски – се завръща с ново заглавие, посветено на историите на български бойци, пълководци, летци и революционери, на храбри мъже, дали живота си за България.

В новата си книга „Воинската харизма на българите” (с подзаглавие „Потайната мощ на Аресовите мистерии”) Буковски разказва за свръхчовешки изпитания, за невероятни подвизи на духа, за страшни сражения и героични победи. Този път авторът е събрал десетки примери за начина, по който уж забравени древни магични ритуали и практики продължават да съпътстват подвизите на българските воини на бойното поле и да помагат на смели мъже в критични моменти – сякаш тези древни вярвания са останали закодирани в нашето ДНК, за да ни преведат през трудностите. Буковски започва с победата на цар Калоян над латините край Одрин и продължава с обяснение на древния тракийски култ към бог Арес и свързаната с него мъжка воинска етика, запазила се през вековете дълго след като самият култ е бил забравен. Книгата дава примери от войните на Крум, от Руско-Турската война, от подвизите на Чардафон Велики, от борбите за свободата на Македония, както и от невероятните постижения на българските воини в Балканските войни и Първата световна.

Христо Буковски e журналист и известен с влеченията си към мистериите автор на редица книги. Сред тях са „Опасният архив на богомилите”, „Скритият поход на българските кръстоносци”, „Разчетени послания. Символи и реликви от българските земи”, „Похитеното съкровище на богомилите”, „Страховитото прераждане на богомилите”, „Отключените пътища на богомилите”, биографичният роман „Хванеш ли самовила” и излязлата миналото лято „В захвата на прикритата цивилизация”.

Сподели в: