Нова книга от Иван Станков излиза на 27 октомври

На 27 октомври ИК „Хермес“ ще публикува нова книга от Иван Станков.

„Вечерна сватба“ е сборник с разкази от други времена, вдъхновени от реални събития. Историите за силата и трагизма на любовта ни пренасят в Русе през миналия век, но посланията им са актуални и днес.

За автора

Иван Станков е писател и преводач. Професор по българска литература във Великотърновския университет. Автор на монографични изследвания върху творчеството на Асен Разцветников, Йордан Йовков, Димитър Талев, Васил Попов, Борис Христов и др. Превежда от румънски книгите на Мирча Картареску, Дан Лунгу и др.

Автор е на трилогията с разкази „Спомени за вода. Dm“ (2014), „Улици и кораби. Gm“ (2017) и „Имена под снега. А7“ (2019). „Вечерна сватба“ е четвъртата му белетристична книга.

За книгата

Книгата разказва за любов. Повечето от героите в някакъв вид наистина са съществували преди сто години.

Крадци, млади вдовици, гимназистки, следователи, бъчвари, светици, самоубийци, акробати или проститутки – всички те са от най-големия български град на Дунава. Живеят там и носят на гръб междувоенното време.

Всички правят най-старото нещо на света – обичат. Любовта ги намира и се стоварва отгоре им като откровение, но и като проклятие. А човекът се оказва слаб за такива дарове.

И мъртвите, и оцелелите споделят с читателя си: от любовта, както и от смъртта, изход няма.

Сподели в: