Най-добрите суинг танцьори от цял свят идват у нас за София Суинг Денс Фестивал

Кевин Лаурънт и Джо Хофберг, известни в суинг средите като Кевин и Джо, са сред стотиците почитатели на суинг танците от 20-те години на ХХ век, които идват в България за международния София Суинг Денс Фестивал. Събитието ще се проведе от 31 май до 2 юни и среща най-добрите танцьори и учители по суинг с техни почитатели. Очакват се над 500 професионални и начинаещи танцьори от 32 държави. Две са основните локации, в които ще се вихрят партитата в София – City Stage под НДК и Sofia Event Center в Мол Парадайс. Наситената програма на фестивала включва различни танцови представления, партита с изпълнения на живо от музикални джаз бендове, работилници за напреднали и начинаещи суинг танцьори, както и четири различни състезателни програми. Кулминацията на фестивала е танцово шествие по софийските улици в неделя, 2 юни, от 17:30 ч.

Кевин и Джо са сред 30-те чуждестранни преподаватели, които ще водят класове по време на фестивала в София. Те са световно призната двойка професионалисти в танца линди хоп. Били са вече няколко пъти в България и са силно мотивирани да идват отново, заради позитивното настроение на българските суинг танцьори и желанието им да се забавляват. Не случайно те наричат родните танцьори „Крейзи Бългериънс“.

Самият Кевин има стара връзка с България. След като от 8-годишен той танцува балет и джаз танци, като студент в колежа изучава български народни танци. Днес той познава и може да представи националните танци на цели десет държави. Кевин посещава България за първи път през 90-те години, за да играе хоро и да свири на гайда. След връщането си в САЩ дори се опитва да си направи сам българска гайда. В момента има гайда, направена от български майстор.
Джо първоначално е изкушена от акробатичните елементи в линди хоп-а, но след като започва да изучава танца, скоро е завладяна изцяло от магията му и до днес продължава да е под нейната власт.

Кевин и Джо са партньори в танца от 2007 г. и вече повече от десетилетие обикалят света и преподават линди хоп. Те имат хиляди ученици в 50 държави на 5 континента и са сред най-търсените учители по линди хоп. Като двойка са носители на всички големи отличия от международни фестивали по суинг танци в Америка и Европа.
Линди хоп е традиционен танц от Ню Йорк от 20-те години на миналия век, който се възражда в края на 80-те години. Тогава се възобновява интересът като цяло към суинг танците и джаз културата, процъфтяваща на Запад между 20-те и 40-те години на миналия век.

София Суинг Денс Фестивал се организира за пети път от Линди Хоп България, организация, която популяризира танците и културата на суинга. Освен школи по суинг танци, Линди Хоп България организира множество събития, срещи и инициативи, които сплотяват растящата общност на почитателите на суинг културата в България.

Сподели в: