Над 100 читатели се събраха за премиерата на „Струни” от Радко Пенев

Пред около 100 нетърпеливи читатели се състоя премиерата на новата книга на писателя Радко Пенев – „Струни”. Тя бе представена преди дни от главния редактор на изд. „Сиела” и писател Захари Карабашлиев и писателят и университетски преподавател Георги Бърдаров.

Те дискутираха литературния път, който Пенев преминава, докато завърши романа, влиянието на написаното върху него самия, темата за насилието над деца и между деца, както и мълчанието.

Захари Карабашлиев сподели, че е преживял подобна история, в която в следствие на смекчени свидетелски показания задържаното момче, нападнало негов приятел, в последствие извършва по-голямо престъпление.

„Мълчанието е злато тогава, когато няма какво да кажеш. Иначе е просто престъпление”, подчерта Радко Пенев и допълни: „Не трябва да се плашите, че децата ви не ви слушат, а че ви наблюдават.”

„Струни” е виртуозен роман, който повдига неудобната тема за сексуалното насилие и раните, които никога не зарастват. И напомня – жестокостта поражда още жестокост. И само собствените избори могат да променят пътя ни и да спасят човешкото в душата ни.

Съдбата не се нуждае от драматична обстановка, за да опустоши нечий живот. Нужен е само един облян от слънцето пазар и случаен поглед към съседната опашка. Един мъж и един поглед стигат, за да се смрази целият свят, времето да се разтегли и от процепите му да изпълзят дълбоко заровени спомени.

Няколко момчета се оказват на грешното място, в грешното време. Години по-късно един мъж се сблъсква с мрачна тайна от миналото си на съседната опашка на пазара. Тази неочаквана среща предизвиква вихрушка от емоции и възкресява спомена за непростимото. Причината се намира само на седем крачки. Разстоянието до жадувано изкупление. И вечността на една вселена, за да вземеш решение.

По професия Радко Пенев е морски офицер със звание капитан втори ранг, но това не му пречи ефикасно да съчетава отговорностите си по планиране на учения и операции с писането на успешни и харесвани книги. Докато морето и корабите са негово призвание по сърце, той намира удоволствие в създаването на заплетени, динамични сюжети с щипка мистика. Щастливо женен, с две деца, той работи и живее в родния Бургас.

„Струни“ е роман за възможните ни битиета, за потъването и спасението, за възможните избори и тежестта на миналото, за загубената невинност и детската жестокост, за зрелостта на годините и неизбежната ни връзка с травмите от детството. За струните, по които сами музицираме живота си.

Сподели в: