Музеят на хумора и сатирата представя Карикатурен салон 2020

На 23 октомври Музеят на хумора и сатирата представя Карикатурен салон 2020 – традиционно есенно събитие с фокус върху карикатурата. Той включва три изложби с над 280 творби – 45. Национална изложба на карикатурата и самостоятелните юбилейни изложби на карикатуристите Любомир Михайлов и Светлин Стефанов. Вернисажът ще започне в 18:00 часа в зала 5. Изложбите могат да бъдат разгледани до края на януари 2021. За първи път официалното откриване и награждаване на Националната изложба на карикатурата ще е в Габрово.

Пандемия по време на Карикатура би било добро заглавие за житието на 45-тата Национална изложба на карикатурата, но по-скоро е обратното. От Първоаприлски най-големият форум на ироничната графика мутира в Късноесенен, но за сметка на това напълно дезинфекциран, дистанциран (204 км) и дисциплиниран, т.е. маскиран, се появи изненадващо за първи път на официална церемония по награждаване в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Съюзът на българските художници съвместно с домакина-музей в Габрово, напук на Ковида, по формула 20 20, организира по една антивирусна система 38 български карикатуристи със 145 ПиСиаР творби в залите на култовата сграда. Шестчленно жури, съставено от водещи художници и специалисти оцени работата на повечето от активните българските карикатуристи, изпратили свои творби за форума. По традиция във вечерта на откриването, ще бъдат връчени и осем отличия, които са: голяма награда на СБХ, награда на секция  „Карикатура“, награда на Столична община на името на Доню Донев, награда на Музея на хумора и сатирата, приз „Хриле и копита“, награда на клуб „Жарава“, Община Кубрат, награда на Български Червен кръст, диплом „Хонорис Меншън“.

В рамките на 45. Национална изложба на карикатурата Музеят на хумора и сатирата и секция „Карикатура“ на СБХ отдават специална почит към четирима големи карикатуристи, които вече не са сред нас – Велин Андреев, Иван Кутузов – Кути, Стоян Дуков и Фико Фиков, с 25 оригинални творби от колекцията на Музея.
Тази година Любомир Михайлов отбелязва своя 70-ти рожден ден с изложбата „7:0 за карикатурата“, която включва 50 карикатури.

Сподели в: