Мария Мартинова и Теодора Духовникова в съвместен рецитал

Рецитал с равностойно участие на музика и слово – изключителна рядкост в последните десетилетия – ще провокира вниманието на познавачите в програмата на Европейския музикален фестивал на 24 април в най-подходящото място във Варна – Градската художествена галерия. Музикално-поетичният спектакъл „Приказки от изгубения град“ съединява творческата енергия на две ярки артистични натури – пианистката Мария Мартинова и актрисата Теодора Духовникова. С емблематични творби на френския импресионизъм и символизъм, тандемът Мартинова – Духовникова ще поведе публиката на едно енигматично пътешествие през дебрите на човешката душа. „Спектакълът „Приказки от изгубения град“ представя музиката на Дебюси и Равел и поезията на Верлен, Бодлер и Бертран. Това е едно поетично завръщане към „вътрешния храм”, който понякога изоставяме, и в който изпитваме нуждата отново да влезем“ – споделя директорът на фестивала Мария Кондова.

Този проект е много различен от всичко, което съм правила досега“ – признава самата Мария Мартинова. – „Много личен и много символичен за мен. Защото аз се връщам към солово камерно свирене след над 12 години, посветени на капризите на малки и големи его-та, с които камерната музика ме събра през годините. Не съжалявам, исках да направя всичко, което направих, доволна съм от себе си. Но сега на българската публика ще поднеса един много по-мисловен проект, в който се конфронтирам с моите вътрешни демони, с моите страхове и самоти. Самотата вече не ме плаши, напротив, търся я, почва много да ми харесва дори. Програмата е много лична, събирала съм я дълго и сега съм готова да я изсвиря. След последния ми проект със Сирил Герак, с който гостувах и в България, поезията много ме вълнува, лудо влюбена съм в поезията и в театъра. Затова и много активно участвах в преводите – разбира се, включихме преводи на Кирил Кадийски и Георги Михайлов, но почти половината са на Нели Чалъкова – направени специално за нашия проект. Ще ви поднесем една интелектуална програма, предназначена за ценители.

Пианистката Мария Mартиновa е възпитаник на Музикалното училище във Варна и на Националната музикална академия в класа на проф. Стела Димитрова. Обучението си продължава в Juilliard School в Ню Йорк, където е приета като лауреат на престижната стипендия на името на Владимир Хоровиц. Получава магистърска степен от Кралската Академия по музика в Лондон. Работи с такива знаменити артисти и педагози като Алексис Вайсенберг, Александър Торадзе, Джоузеф Калихщайн, Хеймиш Милн, Мария Курчио, Питър Фойхтвангер, Феликс Галимир, Самюел Сандърс. Многократен лауреат на конкурси, Мартинова свири в едни от най-престижните зали в цял свят. Дързък артист и многостранен музикант, тя се е утвърдила и като едно от най-горещите имена на международната сцена на съвременното танго, като основател на „Тангуарда“ – топ ансамбъла в този жанр в Европа. Нейната дискография включва записи за EMI Virgin Records, Delphian Records и LP Classics, където тя е представена не само като изпълнител, но също така и като продуцент. Мария е прекосила граници между държави и жанрове, винаги следвайки своето артистично кредо. Дълбоко вдъхновена от театъра и танца, тя е силно движена от вътрешната си нужда да разказва истории на публиката.

Теодора Духовникова завършва класическата гимназия „Константин-Кирил Философ“ в София, след което и актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ в класа на проф. Снежина Танковска. От десет години е част от трупата на Народния театър „Иван Вазов“, където играе в постановките на едни от най-изявените български режисьори като Александър Морфов, Явор Гърдев, Маргарита Младенова и други. Изявява се и на сцените на „Театър 199“ и „Сълза и смях“. Играе в много български филми и сериали – „Вездесъщият“, „Дъвка за балончета“, „Събирач на трупове“, „Дървото на живота“, „Под прикритие“, „Откраднат живот“, „Дяволското гърло“ и др. Номинирана е и е печелила най-престижните театрални награди у нас – „Икар“ и „Аскеер“. През 2017 г. е отличена със „Златна роза“ на кинофестивала във Варна за най-добра женска роля като Ана във филма „Въздесъщият“. Награждавана е с приза Жена на годината през 2012 и 2018 в категория Актриси.

Сподели в: