Мария Бакалова стана първата българка, номинирана за „Златен глобус“

Българската актриса Мария Бакалова намери място сред номинираните за тазгодишните награди „Златен глобус“. Това е поредно признание за 24-годишната българка, която вече получи наградата за най-добра поддържаща женска роля от Дружеството на кинокритиците в САЩ.

Бакалова е номинирана в категорията за главна женска роля в комедия или мюзикъл за играта си в „Борат 2“. В нея тя ще се съревновава с Аня Тейлър-Джой, Кейт Хъсдън, Мишел Пфайфър и Розамунд Пайк.

„Борат“, който е продължение на първия филм от 2006 г., е номиниран в категорията за най-добър мюзикъл или комедия, заедно със записа на Disney+ на хита от Бродуей „Хамилтън“, филма на Netflix „Моят абитуриентски бал“, комедията „Палм Спрингс“ и режисьорския дебют на поп звездата Сиа „Музика“.

„Златните глобуси“ са смятани за едни от най-престижните награди в киното, като отстъпват само на наградите „Оскар“. Церемонията по награждаване ще се състои на 28 февруари, с два месеца по-късно от обикновено заради коронавирусната пандемия.

Ако младата българка спечели наградата за главна роля, а след това бъде номинирана с „Оскар“ за подържаща роля, то тя ще стане първата актриса, постигнала успех в две различни категории след Маги Смит (“California Suite”, 1978).

Сподели в: