Поетесата Маргарита Петкова ще получи новоучредената награда „Евтим Евтимов“

Първият носител на новоучредената награда „Евтим Евтимов“ е Маргарита Петкова – един от най-ярките творци в съвременната българска литература, майстор на любовната лирика и съмишленик на Евтим Евтимов. Наградата има парично измерение. Ще бъде връчена по време на церемонията по награждаването в Националния конкурс за любовна лирика „Горчиво вино“, Международния конкурс „Лирични гласове“ и литературното четене в памет на Евтим Евтимов и съпругата му – поетесата Романьола Мирославова. Това ще се състои на 9.09., сряда, от 18 ч. на Алея на книгата в София, в Литературния кът, в пешеходната част на бул. „Витоша“ и пресечката с ул. „Неофит Рилски“.

Националният конкурс за любовна лирика „Горчиво вино“ (който е анонимен и така дава еднакъв шанс както на утвърдени, така и на неизвестни поети) бе създаден през 2014 г. по случай 100-годишнината на НЧ „Братя Миладинови – 1914” в Петрич и 80-годишния юбилей на поета Евтим Евтимов. Организатор е Петричкото читалище, което е едно от най-големите и дейните в страната. От него започва творческият път на Евтим Евтимов – той прави първите си публикации в централния печат, ръководител е на литературния кръжок и е секретар на читалището, след което по-късно е изтеглен в София заради таланта му.

Тази година е седмото издание на конкурса „Горчиво вино“. От догодина голямата награда в конкурса „Горчиво вино“ ще бъде тази, на името на Евтим Евтимов, и ще бъде издаване на книга. В последните три издания на конкурса, включително и тазгодишното, това съответства на първата награда.

Организаторите на конкурса решиха първото присъждане на Националната награда „Евтим Евтимов“ да бъде почетно – на Маргарита Петкова, за цялостния й принос в българската поезия.

Освен Маргарита Петкова, в литературното четене ще вземат участие Добромир Банев, Венко Евтимов, Димитър Христов, Костадин Филипов, Петя Хантова, Катя Кирянова, Катя Кремзер, Таня Попова, както и наградените автори, които ще прочетат отличените си творби.

Преди награждаването ще бъде представянето на младия македонски писател и поет Петър Андоновски, който тази година получи Наградата за литература на Европейския съюз.

Сподели в: