Малко известни факти за масажите

През последните десетилетия масажите успяха да навлязат дълготрайно в живота на американците и европейците, и да се превърнат във важна част от него. Тази здравословна и релаксираща дейност, която е позната от хилядолетия в източния свят, много бързо беше оценена от жителите на Западна Европа и САЩ и се превърна в многомилионна индустрия.

Вероятно много от вас са се възползвали от предимствата на релаксиращите или лечебни масажи и са останали доволни. Дали обаче знаем достатъчно за тази източна практика, съчетаваща древни знания за нашето тяло и начина, по който се движи енергията в него? Ако не сте сигурни в познанията си в областта, ето някои малко известни факти за масажите.

От къде произлиза наименованието

Всички знаем, че масажите съществуват от най-древни времена и едва ли някой може да каже от кога и от къде точно водят своето начало. Не така обаче стои въпросът с наименованието на тази древна релаксираща техника. Съвременното име на масажите произхожда от френската дума massage, която означава нещо като фрикция при месене. Други изследователи смятат, че може би произхожда от арабската дума за докосване или усещане – massa.

Седем пъти по-възстановяващ от съня

Може и да не ви се вярва, но възстановителния ефект на един единствен час масаж е равен на цели седем часа сън. Това означава, че релаксиращият масаж трябва да бъде важен компонент от ежедневието на всички динамично живеещи и активно работещи хора.

Лечебни ефекти

Масажите могат да помогнат за почти всички заболявания, за които се пият каквито и да било лекарства. Най-често хората търсят масажи, когато имат нужда от облекчаване на болка (в над 50% от случаите), но мнозина се обръщат към специалисти по лечебни масажи и за лечение на редица конкретни заболявания.

Как се прави?

Мнозина може и да си мислят, че масажите са обкиновено натискане на определени точки в тялото. Те обаче включват редица други много по-разнообразни техники. Сред тях са както целенасочен натиск, така и различни движения, обтягане на кожата и дори вибрации, които имат своеобразен лечебен ефект.

Сподели в: