„Малка книга за икигай“ на Кен Моги описва всичко за Страната на изгряващото слънце

Наскоро излезе вдъхновяваща книга за намирането на щастие в живота – „Малка книга за икигай“ на японския изследовател Кен Моги, който описва миналото и настоящето на Япония, жителите на Страната на изгряващото слънце, техните традиции, радости и скърби – всичко, което формира техния уникален светоглед. Изданието е под научната редакция на водещия японист Братислав Иванов и е илюстрирано от талантливата млада художничка Цветелина Котларска.

В японския език икигай се използва в различен контекст и може да се отнася както за дребни всекидневни неща, така и за големи цели и постижения. Думата е толкова обичайна, че хората често прибягват до нея във всекидневието си, без да си дават сметка за нейното специално значение.

Главното е, че икигай е постижим и без задължително да си особено успешен в професионалния живот. В този смисъл схващането е изключително демократично, пропито с ликуване от разнообразието на живота.

Истина е, че ако притежаваш икигай, това може да доведе до успех, но успехът не е необходимо условие за постигането на икигай. Икигай е достъпен за всеки от нас.
Последвайте японския изследовател Кен Моги на вдъхновяваща разходка из миналото и настоящето на Япония, сред жителите на Страната на изгряващото слънце, техните традиции, радости и скърби – всичко, което формира техния уникален светоглед.

Сподели в: