Кристиан и Цветослав карат дърветата в парка "Заимов" да говорят

Кристиан и Цветослав са двама млади ентусиасти, които вярват, че промяната започва от 1 л. ед.ч. Затова се заемат с проекта си да сложат информационни табели на дърветата в парка "Заимов". Казано по друг начин – те карат дърветата да говорят на хората, които искат да ги чуят.

Кристиан

През предстоящата ваканция решихме, че ще имаме достатъчно време за реализацията на проекта и започнахме с подготовката – избрахме парка "Заимов“, полутахме се малко по някои държавни институции, сдобихме се с подходяща литература, като ни беше оказано и съдействие от преподаватели от Биологическия факултет на Софийския Университет.

След това, самото определяне, изработката на табелките и поставянето им трябваше да се съобразят и с Олимпиадата, и с някоя друга седмица море. Получихме подкрепата и на много наши връстници от различни гимназии, така че успяхме да завършим всичко за няколко месеца.

По време на поставянето се допитвахме до много посетители на парка какво мислят за инициативата, а най-често самите те се обръщаха към нас с въпроси. След време бяхме свидетели и на паднали табелки, които бяха повторно закрепени с подръчни материали от минувачи. Получихме и предложения проектът да бъде изпълнен и в други паркове.

Цветослав

Идеята да обозначаваме дърветата в София с табелки ни хрумна в началото на лятото на 2015 година, след като успях да прехвърля новооткрития си интерес към ботаниката на Крис и започнахме активно да разглеждаме и определяме видовата принадлежност на многообразната растителност, заобикаляща ни в града. Решихме, че искаме да споделим знанието за наличието на това многообразие по достъпен начин с хората, които са чували имената на много дървета, но наяве виждат просто масовка от дървета, а не отделни ясени, смърчове, борове, кленове и други. "Човек вижда толкова, колкото знае." – Гьоте. Решихме, че най-привлекателният и достъпен за нас и хората начин ще е чрез ламинирани хартиени табелки, вързани около стволовете.

Първите сложени табелки бяха върху шестилите (вид клен), съответно и липсата на интерес от хората леко ни разклати (ако бяхте отишли в парка и на някои дървета имаше странна непозната дума, нямаше да се сетите ей така, че това е името на дървото, нали?). С часовете и дните обаче започнахме да забелязваме, че доста хора обръщат внимание, даже навлизат в зелените площи специално с цел търсене на табелки, често ни и поздравяваха, виждайки, че ние сме дейците.

Въпреки старанието ни да поддържаме табелките в парк "Заимов", към пролетта на тази година си дадохме сметка, че явно просто не са достатъчно устойчиви на старанието на някои хора да ги махат. Затова решихме, че ще е по-разумно да оставим този парк за бъдещето, когато сме натрупали повече опит в практическото изпълнение на такъв вид проект, може би ще е с по-качествени табелки, с онлайн карта или в друг формат. Този ноември започнахме (когато пиша това все още не сме приключили) да слагаме нова партида от 120 табелки, изработени от пластмаса и закрепени чрез завинтване (за това бяхме спонсорирани от Биомаг и ни асистира с дизайн, поставяне и документиране Destructive Creation) в Градската градина (парк "Народен"). Надяваме се в бъдеще с тези сътрудници да продължим инициативата и в други паркове.

Бих пожелал на българския народ да не бъде безверен и да става по-активен по всеки възможен начин, защото само така настъпват промените и така се определя в какви условия ще живеем – бъдете промяната, която искате да видите (без да рушите Вашите (!) табелки)! И не на последно място пожелавам на себе си да продължат да са ми така приятни следването и колегите, да си взема изпита по анатомия през 2018 и Анна, която на 14 ноември беше в Costa Coffee на "Народен", да се свърже някак с мен, че ѝ изгубих телефона.

Вижте още:
Пътят към библиотеката
Марио Мишев: С новите улични табели София е като Париж

Сподели в: