Марио Мишев: С новите улични табели София е като Париж  -  Интервю

Kafene.bg | 23.09.14

Марио Мишев: С новите улични табели София е като Париж
От месец София може да се похвали с нови табели на централните улици и булеварди в София, които дават информация за личността или събитието, на което е кръстена улицата. Това е пореднията голям успех на групата, след като през април те представиха книгата си "Българската история в 100 личности". В това интервю за Kafene.bg Марио Мишев разказва повече за последният им проект - уличните табели в София. Екипът на "Българска история" се надява инициативата да се разрастне и да стане факт и в други градове в страната.

Разкажете малко повече за вас - екипа на "Българска история".

Началото на организацията “Българска история” се поставя през 2012 година, когато Марио Мишев и Иван Кънчев – тогава дванадесетокласници в столичната френска гимназия създават едноимената фейсбук група. Тя бързо набира интерес и в началото на октомври се появи и сайта “Българска история” (www.bulgarian-history.org), който се явява естествено нейно продължение.

Как дойде идеята за инициативата с табелките? Колко табелки сте сложили досега? Откъде намерихте финансиране?

През следващите месеци, освен исторически статии, на неговите се страници могат да бъдат намерени и различни инициативи, с подчертано социален характер. Една от тях е свързана с поставянето на табели на централни столични улици и булеварди, даващи информация за личността или събитието, на което е кръстена съотвената пътна артерия. Тази идея се роди в края на 2012 година на една от срещите ни с организацията “За България”.  След като я представихме пред хората се убедихме, че тя среща сериозно обществено одобрение като това се доказа от факта, че само за един месец с помоща на нашите читатели успяхме да съберем необходимата сума за поставянето на 7 табели. След това проектът бе представен пред “Столична община”, която за щастие го хареса и се съгласи да поеме финансиране на поставянето на 110 подобни табели. Ние като екип на сайта “Българска история” изработихме текстовете, а от общината се заеха с направата на самите табели, намиране на необходимите средства и уточняване на местата, където да бъдат поставени те. Всичко това отне малко повече време, но все пак през август тази година, в присъствието на столичния кмет Йорданка Фандъкова, бе поставена първата информационна табела на булевард “Васил Левски”. През следващите няколко седмици работата продължи усилено и към днешна дата голяма част от централните софийски улици и булеварди се гордеят с новите си табели.

Има ли други градове в Европа, които могат да се похвалят с подобно нещо?

Смеем да твърдим, че това приближава, макар и с малко, столицата ни до големите европейски центрове, тъй като в един Париж например подобни табели са нещо обичайно и допринасят значително да популяризрацията както на френската история, така и на Франция като туристическа дестинация.

Какво още си пожелавате да се случи в София, което да я направи още по-привлекателна като град за живеене?

Таим надежда, че през следващите месеци и години ще видим още много подобни идеи, инициативата за които идва от гражданите. Само когато те се включат активно с даване на предложения как столицата ни да стане едно по-добро място за живеене ще можем да видим истинската и така желана промяна в облика на града ни.

София трябва да се възползва максимално от природните си характеристики, които я превръщат в една от най-уникалните столици не само в европейски мащаб. Едва ли са много градовете в такава близост до планина, на чиито територии са разположени няколко природни резервата и един природен парк. Да не забравяме и наличието на сериозен брой минерални извори, както и невероятното културно-историческо наследство, завещано ни от най-различни цивилизации – като започнем от тракийската, минем през римската, та стигнем до българската. Като че ли обаче всичко това остава забравено в ежедневието на един столичанин и именно поради това се надяваме тепърва да виждаме реализирани проекти в тези насоки. Надяваме се поставянето на табелите да е допринесло с нещо, макар и малко, към по-добрия облик на града ни.


Екипът на www.bulgarian-history.org.

Прочетете още:
Ал Ник за "Квартал на тротоарите"

Красиви снимки от София във фотоизложба

Улични мисли

реклама
Коментари 1 коментара
юлияна николова
Публикувано на 06.10.2014
Идеята е чудесна и възпитателна!А,най- много ми харесва това ,че е подета от млади хора. В тях е бъдещето на България. Браво!

Име:    
E-mail: (Няма да се публикува)

Коментирай:


МИСЪЛ НА ДЕНЯ
  • Ако се построи къща на щастието, най-голямото помещение ще е чакалнята.

    Жюл Ренар

АКЦЕНТИ
Copyright 2007 - 2017, Kafene.bg Сайтът е разработка и собственост на ABC Design & Communication
eXTReMe Tracker