Кремена Димитрова: Българите четат много и са критични

Креативно обучение за пишещи хора стартира през февруари. Събитието се организира от Кремена Димитрова – организатор на множество фестивали, театрални и филмови представяния и др. Пред читателите на Kafene.bg тя разказва как се е родила идеята за семинара, за кого е подходящ, както и какво ще научат участниците в него.

Въпрос: Как възникна идеята за семинара?

Отговор: Зрее в мен отдавна. Винаги съм обичала срещата с творчески личности, независимо дали пекат кейкове или пишат стихове. Това е нагласа към съзидание, към креативност и зареждане с любов на процеса по създаване.

Обичам да уча и да се уча. Тествала съм през годините си този мой опит. Когато се занимавах с театър (повече от 15 години!) водих Творческа работилница за писане за театър в Младежкия. Беше невероятно преживяване и за мен и за курсистите ми. И до ден днешен поддържаме връзка и сме приятели. Срещата ни даде много – обмен на енергии, вдъхновение, предизвикателства и приятелство.

Книгоиздаването е тера инкогнита, непозната територия за пишещите. Непознаването на неговото функциониране ги изправя пред грешки, които могат да затрият добрите автори и добрите текстове.

Въпрос: Има ли интерес и кой е поканен да се запише?

Отговор: Радвам се, че успях без особени усилия да привлека и то много различни хора. Те имат различни и много интересни професии. Някои пишат текстове за деца, други поезия, трети ми пратих откъс от роман, разкази.

Всеки, който иска да се ориентира на какъв етап е писането му и е готов да се учи на работа с редактор и как да се представи пред бъдещи издатели, е добре дошъл.

Въпрос: Какво ще научат всички участници?

Отговор: Ще научат какво е да си отговорен пред този, който те чете, как се оформя текст, как се определя жанр, стил, физиономия. Ще се научат да редактират и да бъдат редактирани. Ще научат какво е издателски процес и какво търси пазара, как се създава книга и как се развива аудитория.

Въпрос: Четат ли българите и готови ли са да четат повече български автори?

Отговор: Четат и са много критични. Имат си любими автори, които следят, и са скептични към новопоявилите се. Зад всеки добър автор обаче стоят няколко много важни хора – редактор, художник и пиар.

Иска ми се да вярвам, че надменният скепсис към всичко българско – било то литература, кино или живопис – постепенно отстъпва място на разумния и уважителен избор.

Въпрос: Твои любими три български автора / романа / книги, които да препоръчаш на читателите ни?

ОтговорБих препоръчала „Струни“ на Радко Пенев. Всичко на Мария Донева. Както и книгите на Мария Касимова – Моасе.

Сподели в: