„Книговище“ с нов онлайн инструмент за стимулиране на четенето в началното училище

Oнлайн играта за подобряване на четивната грамотност „Книговище“ вече предлага на началните учители над 200 въпросника върху читанките за 2., 3. и 4. клас. Броят им ежедневно расте, за да обхване всички издателства на пазара. С тях въпросниците в „Книговище“ набъбнаха до над 1000 и вече обхващат три жанра: художествена литература, научнопопулярна литература и учебни материали. Книговище.бг насърчава четенето за удоволствие и развива функционалната грамотност на децата и способността за осмисляне на прочетеното от най-ранна възраст. Платформата има одобрението на МОН и вече се ползва от над 10 600 деца в над 1000 училища в страната. Увеличават се и броят на общините, които абонират началните училища на територията си за „Книговище“.

„Книговище“ започна създаването на въпросниците по учебни материали по време на извънредното положение, за да улесни максимално учителите в прехода към онлайн обучение. С новия инструмент учителите ще могат да разберат доколко учениците са разбрали даден учебен текст, като активират за решаване специално създадения от „Книговище“ въпросник по него. Въпросите ще са различни от тези в читанките и ще са достъпни само през профилите на учителите, които работят с класа. Платформата информира учителите в реално време колко деца са решили въпросника и как са се справили, като така облекчава работата им и им спестява време, което да вложат в по-задълбочена работа с текста в час.

Освен въпросниците върху читанките играта предлага на учителите и други специални функции за насърчаване на четенето в класа – дигитални грамоти, годишни книговищни свидетелства, достъп до виртуална галерия с рисунки по детски книги, статистика за успеха на всяко дете и за читателските интереси на класа, т.н.

Онлайн играта развива четивната грамотност, като увлича учениците да се състезават да отговарят на въпроси по любими детски книги от таблета или телефона. Платформата награждава всеки верен отговор с точки и така учениците постепенно покоряват седем читателски нива. Това ги мотивира да четат повече и по-внимателно, за да напреднат в класацията и да не се чувстват изолирани от разговорите за книги в клас. Така, докато играят, децата неусетно развиват апетит към книгите и повишават четивната си грамотност, а това подобрява резултатите им по всички предмети.

Над 80% от учителите, които ползват играта, споделят, че с нея учениците им четат повече, дори, ако преди това са смятали четенето за трудно или неприятно. Повечето си обясняват ефекта на играта с възможността децата да се състезават и да виждат как се справят спрямо останалите в класа, училището или страната. Затова „Книговище“ приветства желанието на все повече общини да абонират училищатат на своята територия. Три общини осигуриха още преди началото на учебната година достъп до „Книговище“ за учебната 2020/2021 за всички училища на територията си . Това са Столична община, която още миналата учебна година стана първата община, разпознала потенциала на платформата, както и общините Козлодуй и Сливен. Редица други общини също са заявили интереса си да осигурят достъп до платформата за началните училища на тяхна територия след началото на учебната година.

Според академични проучвания четенето за удоволствие е ключово за успеха по всеки предмет, включително математика, както и за развитието на уменията на 21. век. Затова „Книговище“ непрекъснато създава нови въпросници върху любими на децата съвременни заглавия, които говорят на техния език и ги потапят в сюжети, с които могат да се идентифицират. Когато учениците четат ангажирано, те развиват лексиката си и започват сами да търсят възможности за учене по различни теми. А умението за учене през целия живот става все по-важно, тъй като технологиите изменят пазара на труда по начин, който не можем да предвидим.

Сподели в: