Как да изберем кредитор за нашия бизнес?

С толкова много кредитори на пазара, които се конкурират, за да подпомагат вашия бизнес, е едновременно лесно и трудно да намерите най-подходящия за вас. По-трудната част е избирането на такъв, който ще изпълни обещанията си, ще приключи сделката навреме и ще осигури услугата, която заслужавате.

Първо, разберете, че има банки, ипотечни компании, фирми за бързи кредити, кредитни служители и кредитни брокери и е разумно да знаете разликата. Банките са финансови институции, предлагащи всички видове услуги. Ипотечните компании предлагат само жилищни кредити. Обикновено, след като кредитът е затворен, те го продават на инвеститорите, така че те могат да имат повече пари, за да кредитират други купувачи на жилища. Някои банки правят същото.

Имайте предвид, че се предлагат и различни възможности за кандидатстване за финансиране. Можете да кандидатствате за онлайн кредит, кредит по телефона, на място в офис или централа на Вашия кредитор и куп други възможности.

Кредитните служители работят за банките и могат да предложат само продуктите, които предлагат техните банки. Брокерите работят за себе си и имат взаимоотношения с няколко кредитора, така че те могат да проучат пазара за най-добрата сделка. Въпреки това, те начисляват комисионна – обикновено 1% от сумата на кредита.

Една от възможностите, които ще искате да разгледате, е свързана с кредитора на вашия кредитор. Много строители в наши дни имат отношения със създателите на ипотечни кредити, ако не директно, то тогава индиректно. Някои строители дори имат свои собствени вътрешни кредитни операции. Тези филиали могат да начисляват малко повече, но обикновено имат по-добър контрол върху процеса.

Няма нищо лошо в някоя от тези възможности; всяка има своите силни страни. Нещо повече, в днешно време няма разлика в начините, по които те таксуват.

Но нека бъдем по-мащабни в съветите си. Ето как можете да намерите кредитор, който работи добре за вас.

Започнете, като попитате приятелите си и членовете на семейството ви за техните препоръки. Те ще се радват да предложат своите мнения за кредиторите, с които са работили или които не са избрали поради определени причини. Също така говорете с доверен професионалист. Агентите за недвижими имоти могат да предложат препоръки за кредиторите, които предлагат първокласно обслужване.

Въпроси, които да зададете на приятели, семейство и кредитор:

  • Дали заемодателят върши всичко навреме и при същите темпове и срокове, както първоначално е цитирано?
  • Липсват ли документите, които сте поискали да ви бъдат показани?
  • Имаше ли някакви проблеми? Ако е така, какви бяха те?

След като сте задали тези въпроси на своите близки и сте получили необходимите отговори, вероятно вече сте си набелязали няколко кредитора. Ето какво е добре да попитате, за да проведете с тях задълбочено интервю.

  • Ще предостави ли кредиторът отчети за състоянието на сделката, които ви информират къде се намира заявлението ви във всеки един момент? Например, ще искате да знаете дали информацията, която сте помолили да ви бъде предоставена, е получена и изпратена на съответната страна.
  • Ще има ли една точка за контакт и кой ще я представлява? Вие ще искате някой, към когото можете да се обърнете за помощ за подкрепа по всяко време на процеса. Няма нищо по-лошо от това да преследваш един неотзивчив кредитор.
  • Какви са вашите опции за продукта? Тук ще искате някой, който може да обясни различните видове кредити и условия на заема. Ако не разбирате нещо, мислете така; няма глупав въпрос. И ако нещо не е обяснено така, че да получите удовлетворение, намерете някой, който може да обясни нещата по начин, който да разбирате.
  • Можете ли да бъдете предварително одобрени? Въз основа на проверката на информацията, която предоставяте, повечето кредитори могат да ви кажат, че сте одобрени за кредит или кредити до сума „х“, като единственото възражение е оценката за подкрепа на размера на кредита. „Още преди да бъде приета оферта, всички в една сделка зависят от писмото за предварително одобрение на купувача“, казва Крис Картър от Paramount Residential Mortgage Group в Неапол
  • Ще трябва ли физически да предоставите необходимите документи – например данъчни декларации за две години назад или заплати за последните няколко месеца – или кредиторът може да ги извлече по електронен път, след като подпишете тези формуляри?

Не забравяйте, че кандидатстването за кредит е отговорна и нелека задача и вие трябва внимателно да правите всяка вдна стъпка от процеса. Не пренебрегвайте важните въпроси, за които вече знаете, че трябва да зададете. Успех!

Сподели в: