Какво ще видим в новата кино-поредица „Гьоте Филм Фокус“

През май месец, в Гьоте-институт България започва новата филмова поредица „Гьоте Филм Фокус“, в която ще бъдат представени различни на тема филмови програми. В първото си издание със заглавие „Преплитане: Ново кино от България и Финландия“, „Гьоте Филм Фокус“ ще покаже най актуалното от българското и финландско, игрално и документално кино, специално избрано от режисьора Тонислав Христов.

Филмовата програма с фокус върху България и Финландия е продължение на сътрудничеството между София и Хелзинки по общоевропейската инициатива „Freiraum“ (Свободно пространство) на Гьоте-институттите в Европа, целяща културния обмен и разширяването на общият мироглед за свободата в Европа днес.

Множество културни, политически и социални аспекти различават България и Финландия. Но дали въпросът за разбирането на понятието „свобода“ също е един тях? Чрез погледа на българския документален режисьор-сценарист, живял и творил в двете страни, кино-програмата на „Гьоте Филм Фокус“ ще се опита да изрази „преплитането“ на представите за свободата.

Кураторът на програмата, Тонислав Христов е български сценарист, режисьор и продуцент, дипломиран в университета “Метрополиа” в Хелзинки. През 2009 г. участва в престижния документален кампус на“Берлинале”, а през 2012 г. завършва европейската програма за продуценти и режисьори „Documentary Campus Masterclass“. Филмите му участват в най- известните кинофестивали по света: от ИДФА в Амстердам до Трибека в Ню Йорк, и се ползват с международно признание. Присъстващият в програмата на Гьоте-институт филм, “Пощальонът” е номиниран за най-добър международен документален филм на известният „Сънданс Фестивал“ в САЩ, а най новият му проект “Тайният живот на Вера” бе показан с европейска премиера на „Берлинале“ и наскоро бе отличен, и при нас в България, за най-добър документален филм на 23.София Филм Фест.

Програмата ще бъде открита с филма „Пощальонът“, а след прожекцията публиката ще има възможността да зададе въпроси и да участва в дискусия със самия куратор и режисьор на филма, сценарист-продуцента Тонислав Христов, който ще сподели своите представит за „свободно пространство“ в Европа.

Филмите ще бъдат прожектирани на оригиналния език и с английски субтитри, в културен център G8 в София, между 07 и 12 май. Преди всяка прожекция ще бъде представена специална селекция от късометражно кино от България и Финландия.

Българските филми ще бъдат със свободен вход, а за финландските прожекции могат да бъдат закупени билети на касите на кино културен центъра G8.

Сподели в: