Какво са летните гуми и защо се нуждаем от тях

Ако смятате, че ще извлечете максимума от колата си, като я карате целогодишно с едни и същи гуми, то значи сте останали с погрешно впечатление. Летните гуми осигуряват отлично сцепление при топло време и са най-добрият и безкомпромисен избор за горещите месеци.

Въпреки че може и да знаете тези неща, те са много важни и определено си струва да ги повторим: трябва да сменяте гумите си всяка зима и всяко лято!

Знаем, че специалната гума за сняг и лед е отличен избор за шофьорите, тъй като няма компромиси, когато става въпрос за осигуряване на сцепление при ниски температури. Добрите стари летни гуми пък се отличават с подобен фокус върху осигуряването на страхотно сцепление през по-топлото време през трите оставащи сезона – пролет, лято и есен.

„Летните гуми предлагат по-добро сцепление при сухо и мокро време“, посочва Майк Маркоф ​​от дистрибутора на високопроизводителни гуми Goodyear. „Те са проектирани да увеличават максимално сцеплението при топли температури, като по този начин се допълват със зимните и с тяхната ефективност при студено време.“

Ако вече имате комплект зимни гуми за сняг и лед, тогава летните гуми са най-добрият избор за останалата част от годината.

А какво да търсите?

Зимните гуми са проектирани да бъдат лепкави и гъвкави в студа, летните гуми пък задължително трябва да бъдат здрави и твърди, за да осигурят отлични характеристики на управление на водачите. Напоследък съвременните високопроизводителни летни гуми успяха да постигнат и дори надминат всички тези характеристики, като използват различни химикали в състава на гумите.

Така например някои съдържат лепкаво оранжево масло. Но!

Не мислете, че високопроизводителните гуми са запазени за автомобили с висока производителност. Абсолютно всеки автомобил може да се възползва от допълнително сцепление и като водач лесно ще оцените допълнителната увереност, която върви с тези екстра. Със сигурност ще шофирате с много по-голямо удоволствие и много по-сигурни в себе си и в колата си. Много луксозни автомобили разполагат с високопроизводителни гуми на своите седани поради отличните им възможности за управление.

Забелязвайте повече…

Когато търсите своите нови гуми за лятото, много внимателно подхождайте към технологиите, които те използват. Вижте дали марките използват съвременни и висококачествени материали в своите гуми, за да осигуряват така необходимото сцепление, но също така дали са вградили модерни технологии, за да направят гумите по-безопасни и комфортни.

Поглеждайки към една наистина добралятна гума, вие ще забележите, че тя има широки канали, за да подпомогне отвеждането на водата. Но моделът трябва да е разработен и така, че да предлага по-тихо возене.

Най-добрите продукти се отличават още с по-ниска степен на износване на протектора в сравнение с обикновените гуми. Това означава, че най-вероятно ще ги замените по-късно, а от това пък ще спестите пари за нови. Освен това много високопроизводителни гуми са асиметрични, което ограничава възможността ви да въртите гумите – от това се увеличава продължителността на техния живот.

Разбира се, има и някои недостатъци на това да имате нужда от специални гуми за всеки сезон. Ако живеете в страна като България, която има четири различни сезона, тогава трябва да бъдете активни, когато става въпрос за смяна на летнисъс зимни гуми и обратно. Ако сложите летните за сметка на зимния комплект прекалено рано, тогава ще износите преждевременно новите си гуми. От друга страна, не искате да бъдете хванати в снега с летни гуми, защото те изобщо няма да имат сцепление.

Компромисът е, че е по-скъпо и по-малко удобно да имате два комплекта гуми, за да ги редувате. Този компромис обаче си заслужава, защото ви предлага цялото спокойствие и безопасност, от които се нуждаете.

Надяваме се нашите съвети да са били полезни за вас и вече да разглеждате офертите за нови летни гуми, от каквито съвсем скоро ще се нуждаете. Пожелаваме ви успех!

Сподели в: