Имат ли място компютърните игри в училище?

В 21-ви век новите технологии са широко застъпени в образователната сфера. Учениците днес имат възможност да получават нови знания в класна стая на бъдещето, която ги предразполага да бъдат активни, а не просто да слушат, както и чрез образователни игри, които им дават възможност да учат, докато се забавляват. Дигитализирането на процеса на обучение, използването на таблети, монитори и игри за компютър в клас подпомагат работата както на децата, така и на преподавателите.

Представяме ви два нестандартни начина за преподаване на учебния материал, които са много атрактивни за учениците и засилват тяхната любознателност и интерес към ученето.

„Мисия опълченец“

Базираната на реални събития и исторически факти компютърна игра „Мисия опълченец“ ще влезе в училищата тази есен като идеята е, играейки, учениците да научават ключови факти от периода на Руско-турската война.

Играта представлява разказ от първо лице на един опълченец, а целта й е чрез разнообразни ресурси като картини, документи и интерпретиран текст, да се покаже този важен момент от историята на нашата страна в различна светлина.

Всеки екшън елемент от играта завършва с текстова и игрова част, с които играчите затвърждават знанията си. Включени са любопитни факти, които не са намери място в учебниците, като например какви емоции са изпитвали опълченците, докато се обучават, как турците са реагирали на необичайното за онова време на лунното затъмнение, което по онова време е било стряскащо и необичайно явление.

„Джъмпидо“

„Джъмпидо“ са серия образователни игри, които покриват учебното съдържание по математика от първи до четвърти клас. Те имат за цел да привлекат вниманието на децата към математиката и се играят чрез движение на тялото. Например децата клякат и скачат, за да отговарят на въпросите, управлявайки футболна топка на екрана или пукат балони с виртуален мерник като работят в екип.

Проектът е създаден от група стартиращи предприемачи преди шест години и печели финансиране от фонда за рискови инвестиции LAUNCHub в размер на 200 хиляди евро.

Сподели в: