Иван Лечев свири на живо пред римския император

Виртуозният китарист Иван Лечев ще свири на живо не пред кого да е, а пред… римски император от плът и кръв. Разбира се, в това няма нищо мистично, и все пак е истина – защото точно в 21:30 часа на 2 юли пространството пред Народния театър „Иван Вазов“ ще върне часовника в епохата на Римската империя, където в ролята на владетел ще влезе любимецът на зрителите Геравим Георгиев-Геро.

Всичко това ще се случи в първия ден на „ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА“ – театралният фестивал под звездите, със спектакъла „РОМУЛ ВЕЛИКИ“. Представлението на Малък градски театър „Зад канала“ с режисьор Бина Харалампиева повежда маратона от десет дни, в които публиката ще се наслади на спектакли на откритата сцена пред Народния театър.
Хитовият спектакъл по прочутата пиеса на Фридрих Дюренмат събира някои от най-именитите актьори от трупата на МГТ „Зад канала“ – Герасим Георгиев – Геро, Василена Атанасова, Весела Бабинова, Петър Калчев, Бойко Кръстанов, Владимир Димитров, Владимир Зомбори, Стоян Младенов, Георги Кацарски, Атанас Чопов, Вежен Велчовски, Симеон Бончев.

Политическата сатира на Дюренмат ще пренесе зрителите в историята на Ромул -император от над 20 години, който целенасочено води Римската империя до нейния край. Той бездейства, мързелив е, изпразнил е хазната и, за да има какво да яде, отглежда кокошки, които нарича с внушителни императорски имена. Всичко това е целенасочено. Около него гъмжи със загрижени за съдбата на Империята хора, които до влизането на Одоакър в Рим ще направят всичко по силите си да спасят Отечеството си. Ще се намери изненадващ спасител, ще се появи избягал от плен при варварите герой и още много други. Но Ромул ще се прояви като умел в собственото си оцеляване политик и ще се опита да ги саботира. Герасим Георгиев-Геро е блестящ в ролята на Ромул Малкия, който в хода на действието става Ромул Велики.

Макар и написана през далечната 1949 г., пиесата на един от най-големите немскоезични драматурзи на ХХ век е смайващо актуална и днес.
Три песни на композитора Асен Аврамов „по Брехтовски“ се вклиняват в действието – актьорите ги изпълняват на живо с акомпанимент на китарист, който в различните представления ще е различен. Сценографията е на Чавдар Гюзелев, а костюмите на Мариета Ценова.

Билетите за спектакъла на 2 юли вече са в продажба на касите на Народния театър и онлайн на https://nationaltheatre.bg/bileti/?ed=1260 а цените им са от 20 до 30 лв.

Фотограф: Павел Червенков

Сподели в: