За първи път български актьор спечели „Оскар“

За първи път българинът Димитър Маринов спечели „Оскар“ като част от основния екип на филма „Зелената книга“, отличен с голямата награда за най-добър филм. Актьорът е и първият българин, преминал по червения килим на най-престижното филмово събитие за годината заедно с българския флаг.

По традиция церемонията по връчване на наградите на Академията за филмови изкуства и науки се провежда в Dolby Theatre в Лос Анжелис и събира много знаменистости. За първи път от 30 години насам събитието нямаше водещ. На сцената, за да презентират различните категории и победители, се появиха едни от най-емблематичните имена в света на киното.

Сред големите победители са актьорът Рами Малек, който изигра легендарния Фреди Меркюри в лентата „Бохемска рапсодия“ и актрисата Оливия Колман, която спечели Оскар за ролята си във „Фаворитката“.

На сцената излезе и Реджина Кинг, която спечели „Оскар” за най-добра поддържаща роля за героинята си в „Ако Бийл Стрийт можеше да говори”. Най-добър режисьор стана Алфонсо Куарон за филма „Рома“.

Екипът на „Черната пантера“ взе наградите за най-добър костюм и за най-добър декор. А за най-добър анимационен филм бе награден „Спайдър-мен: В спайди-вселената“ .

Лейди Гага спечели „Оскар“ за оригинална песен. А лентата с българско участие „Зелената книга“ спечели общо три награди.

Пълният списък с победителите можете да видите тук

Сподели в: