Защо няма да има балетен конкурс във Варна

Отлагането на издание ‘2020 на най-мащабното и престижно събитие в балетния свят – Международния балетен конкурс – Варна, предизвика буря от емоции сред артистичната общност у нас. В отговор на многобройните въпроси какво точно не достига за финансовото обезпечаване на изданието, организаторите – фондация „Международен балетен конкурс – Варна“ огласиха необходимите суми за провеждането на конкурса.

Димитър Димитров, председател на фондацията и син на доц. Емил Димитров – създател и двигател на Варненската балетна Олимпиада, сподели:

„Бюджетът на едно издание на конкурса е 700 000 лв., като това е един много санитарен бюджет – доста орязан, но който с нашите организационни усилия може да покрие изискванията на провеждане, утвърдени в последните издания като ниво на организация. Ако трябва да разгърнем конкурса и да го развиваме в съвременните условия, ще ни трябва бюджет от 800 – 850 000 лв. В бюджета от 700 000 лв. има много пера, които са смущаващо ниски, например – наградният фонд. Не е тайна, че участниците в конкурса идват във Варна не заради скромните парични награди, а заради престижа и тласъка, който призът от Варна дава на тяхната кариера, като им отваря вратите на великите оперни театри.

Приблизително 25% от този бюджет Фондацията получава от държавата и от основния съорганизатор – Община Варна. От тях 70 000 лв. са от Министерството на културата и между 90 и 110 000 лв. от фонд Култура на Община Варна. Подкрепата и от Общината, и от Министерството ние сме приемали винаги като нещо сигурно. Ние винаги сме разчитали на тази подкрепа и никога не сме се съмнявали, че тя ще бъде реализирана за всяко от изданията на конкурса.

Сумите от Министерството на културата получаваме от 2004 г., а тези от фонд Култура – от съществуването на общинския фонд. Цялата сума от Министерството е единствено за наградния фонд и ако някоя от наградите не бъде връчена – както често се случва – голямата награда досега е присъждана само веднъж – ние връщаме парите за нея обратно в Министерството. След като взехме решение да отложим тазгодишното издание, ние няма да кандидатстваме пред общинския фонд Култура и пред Министерството на културата.

Около 25% са постъпленията в конкурса от собствени приходи – такси и билети за концертните вечери.

Приблизително 50% от финансирането набираме от спонсори. Точно в тези 50% е дефицитът, с който не можем да се преборим тази година.

Реакцията на българската културна общественост в подкрепа на Балетния конкурс е окуражителна и ние се надяваме, че много почитатели на балетното изкуство ще ни подкрепят, за да можем да проведем на ниво отложеното издание през 2021 или 2022 г. Всеки дарителски жест има значение, но за съжаление досега по дарителската сметка, която открихме още преди изданието от 2018 г., са пристигнали само парите, които ние самите тестово изпратихме. Но не губим надежда в подкрепата на най-широк кръг от интелигентни българи, които осъзнават, че Варненската балетна Олимпиада е визитната картичка на България на световната карта на танца“ – завършва Димитър Димитров, председател на фондацията – организатор на конкурса.

Сподели в: