Започва кинофестивала в Кан

72-рото издание на кинофестивала в Кан започва тази вечер. Общо 21 ленти ще се състезават за голямата награда на престижния филмов форум – „Златната палма“. Те ще бъдат оценявани от жури, председателствано от мексиканския режисьор Алехандро Гонсалес Иняриту.

Фестивалната програма ще открие филмът на Джим Джармуш „Мъртвите не умират“. Очакват се много нови френски филми на млади режисьори, както и такива на най-големите имена в киноиндустрията.

Куентин Тарантино ще покаже новия си филм „Имало едно време в Холивуд“ с участието на Леонардо ди Каприо и Брад Пит. А режисьорът Терънс Малик ще се опита да повтори успеха на „Дървото на живота“ с новия си „Скрит живот“. Британецът Кен Лоуч ще кандидатства за трета „Златна палма“ с филма си „Sorry We Missed You“.

На фестивала ще бъде представен документален филм за Михаел Шумахер, създаден с благословията на семейството на шампиона от Формула 1 и съдържащ непоказвани интервюта и архиви за него.

Елтън Джон ще пристигне за представянето на биографична лента за него „Рокетмен“. Марадона също ще бъде представен с нов документален филм. Сред най-вълнуващите моменти ще е връчването на почетна „Златна палма“ на Ален Делон.

Сподели в: