Законопроектът за по-ниско ДДС върху книгите влиза за първо четене в пленарна зала

На свое заседание в сряда парламентарната Комисия по бюджет и финанси даде зелена светлина на промените в Закона за данък върху добавената стойност. Промените включват и намаляване на ставката на ДДС за книгите от 20% на 9%. Само ден след заседанието на Бюджетната комисия, която е водеща по този законопроект, и Комисията по културата и медиите с голямо мнозинство подкрепи намалената ставка на ДДС върху книгите.

На двете заседания присъства и председателят на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга“ Велизара Добрева. Тя внесе в двете комисии подкрепящо становище от името на Асоциацията, както и писмата за подкрепа, изпратени от повече от 40 български издателства.

Законопроектът предвижда ДДС-то върху книгата да бъде намален за кратък период – едва до края на следващата година. „За мен на дневен ред имаме две големи борби – намалението да стане постоянна мярка и намалението да не се обвързва с други форми на подпомагане на книгоиздаването от държавата“, коментира г-жа Добрева.

Някои от вносителите на законопроекта също са на мнение, че мярката не трябва да е само временна. „Мярката е отвъд кризата. Книгата е фундамент за развитието на всяка културна и цивилизована държава“, допълва председателят на УС на Асоциация „Българска книга“. От Асоциацията припомнят, че България е от последните страни в Европа, в която не действа намалена ставка на ДДС като важен елемент от политиките за подкрепа на книгите и четенето.

Законопроектът беше внесен в парламента миналата седмица и се очаква в близките дни да бъде гласуван на първо четене в зала.

Сподели в: