Жана Пенчева пред Kafene.bg: Искаме да създадем пространство за мислене, говорене и анализаране на съвременния танц

Пилотната програма за съвременни танци, хореография и пърформанс Гореща стая за професионална публика продължава и този уикенд с нови лектори и иновативни формати. А ние разговаряме с Жана Пенчева, която е един от основателите на програмата.

Въпрос: Какво Ви провокира да създадете програмата Гореща стая за професионална публика?

Отговор: Създадохме тази програма, провокирани от собствените си нужда за разширяване на публичното пространство. Забелязахме тенденция за разделяне според естетики и предпочитания, за създаване на множество микро вакумирани среди, от една страна на действащите артисти в тази област, а от друга и на техните публики. Това не би променило обаче цялостната картина на полето на съвременния танц. В сцената ни липсват толкова много неща, чака ни много работа. Познати са 2-3 модела на представяне на това изкуство – фестивали и уъркшопи, в които участника е пасивен. Това трябва да се промени.

Искаме да създадем пространство за мислене, говорене, анализаране на съвременен танц, пърформанс и хореография. И то да цели регулярност. Желанието ни бе да предложим една структура, където разнообразната публика за съвременен танц да може да се среща, познава и да си даде ясна сметка, че може да въздейства върху това изкуство.

За танц трябва да се сънува, говори, пише и анализира. Има много какво да се каже и направи, за да има по-добри условия за работа, съществуване и прогресираща среда.

Въпрос: Как преминаха първите инициативи от програмата и какво още предстои да се случи?

Отговор: Изключително сме щастливи от случването на тази програма и заедно с участниците в нея идентифицирахме нуждата й. Тя е специфична, има нужда от време, за да бъде приета, да се разшири и да достигне и до по-широката публика. И както казах, важно е да се случва регулярно. Разпознахме няколко вида публика, която можем да обобщим, че е изградена от професионалистите в нашата област и по-широката публика, която има любопитсвото към това изкуство.

На този етап не очакваме случайни хора. Като първа стъпка искаме да въздействаме на най-близкия кръг на съвременния танц, който реципрочно да започне да въздейства на по-широки кръгове. В събота предстоят Споделени практики със Станислав Генадиев и Запознайте се с артиста с Ива Свещарова и Вили Прагер. А, в неделя за втори път Steam room ще предложи Четене в кръг. Малко по-късно ще има дискусия около цялата програма и нейното съществуване. Все още може да се включите във всеки модул от нея.

Въпрос: Какво могат да направят хората, които искат да се включат в предстоящите активности на 15-ти и 16-ти юни?

Отговор: Единствено да се регистрират на steamroombg@gmail.com, като изпратят мейл с име, телефона и формата, към който имат интерес.

Въпрос: Какво е танцът за Вас?

Отговор: Танцът за мен е двигател, непрекъсната динамика и движение. Това е моето пространство за съвместно съществуване, нашето алтернативно семейство. Място извън конкретна локалност и в същото време, изключително свързан с контекстите, в който се случва. Ние сме международен екип и действаме на няколко полета, в няколко страни.

Има разлика, на всяко място, където ходим и където работим. Точно за това избрахме да се наречем алтернативен хореографски център, т.е. не боравим с реално физическо пространство, а се движим между няколко структури и системи. И допринасяме за всяка една от тях, като наблюдаваме нуждите ни според тези различни места. Като организъм без тяло, който непрекъснато се движи и трансформира.

Въпрос: Как виждате бъдещето на танца в България?

Отговор: Мечтая за споделеност, за нови формати, за артисти, които не плащат социални такси и говорят открито за всички тези неща. За мислене извън естетики и предпочитания. Има много върху какво да се работи и съвместната ни работа ще определи какво ще е бъдещето. Трябва да се говори за образователните структури, които са тук и спешно да се вземат мерки. Защото образованието е и в основата на доста проблематики. За финансовите структури, които подкрепят танца и хореографията. Мечтая за неговата еманципация и отделянето му от другите изкуства, в чиято сянка винаги е бил, и структурно и като изкуство. Предизвикателствата са много, които биха въздействали на по-добро бъдеще. Като цяло има много работа!

Въпрос: Разкажете ни за премиерата, която Ви предстои другата седмица!

Отговор: На 21 юни в Държавния куклен театър във Варна ще се проведе хореографският ми концерт Six Love Songs. Направихме го заедно с колегата ми Цветан Момчилов и е част от фестивала „Движещото се тяло“ 2019. В спектакъла се преплитат музика и танц и е провокиран от изследването на това, как може да се визуализира провалената любов. Елате да го видите 🙂

За Жана Пенчева

Жана Пенчева е хореограф, танцов изпълнител и преподавател от България. Завършила е бакалавърска и магистърска степен в програма Танцов театър и Хореография в Нов български университет, София. С изявени интереси към тялото и движението, тя продължава образованието си чрез серия от семинари в танцови практики и програми като Nomad dance academy и DanceWeb. През този период (2009) тя създава първото си парче – “Glass of love”. Следващи проекти: “Тouch down” 2010 и “Епизод IV – размисли през свободното време” 2011. Съосновател на Steam Room, НПО Гараж Колектив, член на Nomad dance academy – България и част от Хамалогика, Бургас. Като активен изпълнител участва в последните творби на танцова компания Дюн, България и нейните ко-продуцентски проекти.

В момента Жана работи с групи от различни обстоятелства и нужди, като се фокусира върху хореографията, изпълнението и преподаването. През последните години е заета с колективни хореографски сценични произведения – Отпразнувай! (2016) – с хора с различни възможности и бурлеск пърформанса “Неон” (2015). В периода 2018-2020 г., заедно с Александър Георгиев и Дарио Барето Дамас, са подкрепени от мрежата на LifeLongBurning с проект DRAG ON. Нейният последен самостоятелен, хореографски концерт „Шест любовни песни” е подкрепен от Три3ависим 2018, инициатива на Гилдията на Съвременни изпълнителска изкуства към САБ в България.

Снимка: Богдан Сарачев

Сподели в: