Енрике Урбису: Криминалният свят разисква големи драми. Намира се близко до живота, до смъртта

Снимка: forodelacultura.es

Гиганти“ е семейна криминална мелодрама. Разказва ни историята на тримата синове на Авраам Гереро, основател на жестока династия: Даниел, Томас и Клементе са отгледани в климат на морално опустошение.

Тримата братя са свирепи герои, противоречиви, скитащи, гранични, винаги на ръба на бездната.

Вторият сезон ще се спре на братоубийствената борба, което ще доведе до загуба на цялата власт, постигната за десетилетия. Само единството между тримата братя ще може да възстанови старата империя или да ги захвърли завинаги в мрака.

Специално за сайта Kafene.bg режисьорът на испанското “Под прикритие” Енрике Урбису отговори много любезно на въпросите ни.

На 22 март е премиерата на втория сезон на „Великани“. Как се трансформира историята от първия сезон?

Това е продължение. Първите два сезона бяха вече написани. По някакъв начин, ние-създателите, предусещахме следващите епизоди. И още в началото на сериала героите бяха много повлияни от отсъствието на майката. И всичко това на ниво мъжко-женски взаимоотношения има своето логично развитие във втората част.

Какво е мястото на криминалния жанр в телевизията?

Това е класика. Има неща, които не виждаме в нашия всекидневен живот и това ни привлича много. Криминалният свят разисква големи драми. Намира се близко до живота, до смъртта. Разглеждат се естетически и морални въпроси. Позволява ни да говорим за света, в който живеем, което винаги е добър материал за аудиовизуално произведение.

Към кого е насочен призива за действие във филма?

Не манифестирам нищо. Не се опитвам да морализаторствам. Разказвам истории и хората си правят съответните изводи.

Какво се случва в съвременния свят?

Най-важното в съвременния свят са финансовите интереси. Това води до криза на демократичните ценности.

Как може да се реши проблема с маргинализирането на интелигенцията?

Много се дебатира този въпрос. Това е свързано с образованието и култура, които са сектори, които са оставени на заден план. По-важно е сега да имаш икономически успех, спортен успех.

Би ли интрепретирал литературна творба, превръщайка я във филм?

Като сценарист имам издаден един роман. Като режисьор имам 2-3 адаптации по литературни произведения. Не е никакъв проблем за мен.

Как възприемаш феномена на глобализацията и модерния начин на живот?

По никакъв специален начин. Зависи от това какъв сценарий имам в ръцете си и какво ще излезе от този материал. Нямам никакви предпочитания в този аспект.

Десислава Томова

Сподели в: