Духът на японската кукла Бунраку се пренася в Пловдив и София

Дните на японската култура в България продължават със седмицата на японското куклено изкуство: Духът на японската кукла Бунраку. Публиката ще има възможност да се наслади на поредица от куклено-театрални представления както в София, така и в Пловдив. Стартът на проекта ще бъде даден на 19.09 (четвъртък) от 19:00 ч. в Държавен куклен театър – Пловдив. Билетите за всички представления могат да бъдат закупени от касите на съответния театър.

Японският традиционен куклен театър, наречен Бунраку, е едно от трите традиционни японски театрални изкуства. Заедно с другите две, Но и Кабуки, той е част от списъка на Световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО.

Бунраку е различно от всички останали куклени театрални форми по света. То съчетава в себе си три елемента – кукловоди, музикант и таю (разказвач). Целта му е да запази, развива и предава на следващите поколения изкуството на куклената драма. Обединени и в синхрон елементите му представят пред публиката интересни човешки истории по един различен и запомнящ се начин.

Проектът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на кулутрата 2019, Фокус: Японска културна програма, която се реализира в партньорство с EU Japan Fest Foundation.

Програма София:

20 септември (петък), 19:00 ч.
Театър „Българска армия“ – спектакъл „Принцът на морето и принцът на земята“

27 септември (петък), 19:00 ч.
Столичен куклен театър – представление и лекция „Духът на японската кукла Бунраку”

Програма Пловдив:

19 септември (четвъртък), 19:00 ч.
Държавен куклен театър – Пловдив – спектакъл „Принцът на морето и принцът на земята“

21 септември (събота), 19:00 ч.
Държавен куклен театър – Пловдив – спектакъл „Топография на японската кукла“

28 септември (събота), 19:00 ч
Държавен куклен театър – Пловдив – предсталвние и лекция „Духът на японската кукла Бунраку“

30-ите юбилейни Дни на японската култура в България се организират от Посолството на Япония в България и с подкрепата на Клуба „Приятели на Япония в Република България – Нихон Томоно Кай“.

Пълната програма за 30-ите юбилейни Дни на японската култура можете да прочетете в брошурата тук:https://www.bg.emb-japan.go.jp/files/000514077.pdf

Сподели в: