Документалният спектакъл „Апарт” открива фестивала „Младите в театъра”

През следващия месец един от най-успешните спектакли от програмата на Театър Азарян – „Апарт” – ще зарадва любителите на театралното изкуство извън столицата.

Дебютният документален проект на режисьора Илко Ганев ще открие фестивала „Младите в театъра” в Ловеч. След успешното представяне на Апарт” на Международния фестивал „Тара-ра-бумбия” в Благоевград, на Театралния фестивал „Нова българска драма” в Шумен, на Международния театрален фестивал „Варненско лято” 2019 и на Международния фестивал „Сцена на кръстопът” в Пловдив, постановката ще акостира в Ловеч на 1 октомври, на 7 октомври ще бъде в Пазарджик, на 25 октомври – в Благоевград, а на на 29 октомври от 19:00 ч. софийската публика може да го гледа на сцена Backstage в Театър Азарян.

Фестивалът „Младите в театъра” в Ловеч има за цел да открие, популяризира и подпомогне млади творци в театралното изкуство. На фестивалната сцена в Ловеч ще стъпят и младите актьори Надя Керанова, Антъни Пенев, Бориса Сарафова, Димитър Крумов, Петя Бончева и Севар Иванов, за да разкажат историите за света на киното и театъра през очите на легендарни български актьори и режисьори. Режисьор е Илко Ганев, куратор на текстовете е Людмила Сланева, визуална среда е дело на Владислав Илиев, а актьорският състав включва Антъни Пенев, Бориса Сарафова, Димитър Крумов, Надя Керанова, Петя Бончева и Севар Иванов.

„В театъра има много любовни истории, пламенна любов, коварни изневери, горчиви раздели… ами както при всички професии, както при всички хора… Само че любовните истории в театъра се коментират най-дълго, и най-настървено. Защо ли?”, споделя режисьорът Кольо Петков в сборника „Артисти със сребро в косите”. За изпепеляващата любов към театъра, за спомените, чрез които миналото „оживява”. За живота на актьора като неизменна част от театралното изкуство. За всичко това и още, разказва „Апарт”.

Вдъхновен от разказите и интервютата на едни от най-големите имена в българския театър, сред които Крикор Азарян, Наум Шопов, Гинка Станчева, Емилия Радева и др., спектакълът ще въздейства на публиката по особен начин – чрез силен драматургичен текст и впечатляваща визуална среда.

Проектът се реализира с подкрепата на Столична програма „Култура” и Министерството на културата.

Сподели в: