Документална поредица за Йордан Йовков стартира по БНТ 2

В седмицата, посветена на 140 години от рождението на големия български писател и хуманист Йордан Йовков, БНТ 2 ще излъчи премиерата на „Срещи на първия ред: Любомир Котев с Йордан Йовков“.

Един необичаен, загадъчен, безмерен и раздиран от бурни страсти свят пали въображението. Това е светът на българина, изграден в творбите на Йордан Йовков. В него класикът представя символни образи на реални хора, изведени от своето историческо време и битие, за да видим демоните, които похабяват и рушат духовните ни гени, но и силите, които ги пречистват и даряват с живот.

Този, непознат досега в литературната ни история, ирационален подход към Йовковите герои, е защитен по разтърсващ начин от писателя Любомир Котев в една от последните му книги „Българинът според Йовков“.

„Йовков е не само голям писател, изключителен белетрист, но и недостижим народопсихолог. Можем да съпоставим творчеството му с най-добрите книги на първенците в родната литература. А тя е романтична литература.

Широко проповядваният реализъм, призван да бъде нейна плът, всъщност никне не където трябва и не както трябва. Реализмът сякаш е плевел в нашата литературна нива. Плевел, но всякога красиво, макар и ненужно цвете, което аленее сред златните, но равни жита. Абсурдно е, но истински реалистичните произведения, които показват българина такъв, какъвто е, остават някак непрочетени или неоценени. Типичен пример е „Женско сърце“ – подминаваната или замълчавана книга, която ни показва каквито сме, но каквито не искаме да ни видят“, казва Любомир Котев.

Новото познание за света на Йовков дължим на Любомир Котев. То ни дарява с други, по-нюансирани, по-разнообразни, по-пластични и живи изображения на герои като Индже, Шибил, дядо Гуди, Рада или Гърбавото. Дори себе си Любомир Котев превръща в образ от същия този свят.

Сподели в: