ДНК ще бъде домакин на десетия ACT Фестивал за свободен театър

Десетият юбилеен АСТ фестивал за свободен театър за поредна година се спря на ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс като едно от алтернативните места, където да представи част от програмата си. Домакин на един от спектаклите тази година ще е и Театър Азарян.

Два международни уъркшопа на водещи артисти от независимата европейска сцена и шест спектакъла с нестандартен авторски почерк върху глобални теми, както и върху изцяло човешки, интимни въпроси, ще зарадват публиката през октомври.

Първият уъркшоп е предвиден за 17 и 18 октомври. В него участниците ще имат възможност да опознаят в дълбочина работата на берлинската хореографка Саша Валц, водени от Михал Муалем, танцьор, асистент и сътрудник на хореографката. Всеки от двата дни ще има различен фокус, но и двете срещи ще се допълват една друга.

Михал Муалем ще направи и индивидуален соло пърформанс, наречен, Plonter, в деня преди уъркшопите – 16 октомври от 19:30 часа.
На 20 и 21 октомври уъркшоп ще има и испанската хореографка и танцьорка Олга Алварез, основател на компанията La Taimada. Уъркшопът акцентира върху присъствието и чувствеността и е насочен към танцьори, актьори и циркови артисти, както и към всеки, който е любопитен и отворен към работа с тялото.

La Taimada ще представи спектакъла Целувката и Пиета (21 октомври) с хореограф и режисьор Олга Алварез, който разкрива пътя на двама души през самота, отчаяние и нежност. Целувката и Пиетата са два силни образа от историята на изкуството: любов и състрадание. По особен начин те обединяват историята на човечеството: прегръдката, която утешава, и тази, която носи смъртта.

На 19 октомври Ива Свещарова, Вили Прагер и Мартин Щиферман ще търсят отговор на въпроса какъв може да бъде по-добрият живот, в българо-немската продукция A Better Life. Фокусът е върху историите на възрастни немски граждани, живеещи в бедност, които се преместват в България, и млади българи, установили се в Германия, за да работят в областта на медицината и социалните услуги.

Темата за личната история е в центъра на автобиографичния пърформанс на Ана Мендеш Автопортрет (Португалия/Великобритания/Швеция), който публиката може да види на 22 октомври. С течение на годините Мендеш събира детайли от личния си живот и си поставя въпроса за ролята, която играе наследството в нашия живот.

Отново на 22 октомври, но в друго пространство на НДК – сцената на Театър Азарян, ще бъде представен не по-малко интригуващият спектакъл Тяло хвърлено под ъгъл към хоризонта с режисьор Василена Радева. Тежка диагноза дава шанс на четири жени да станат по-добри версии на самите себе си, да наредят правилно приоритетите си, да осмислят живота си и да се отдадат на любовта, мечтите и порива към щастие. Тук, сега, веднага, когато никой не знае какво го чака.

Спектакълът Борхестриптих е българското предложение в рамките на Аст фестивала, което ще бъде показано на 23 октомври. Автор на спектакъла е Ясен Василев и Стъпва върху три разказа на Хорхе Луис Борхес – „Смърт и компас”, „Вавилонската библиотека” и „Другият” – които наслагва един върху друг заедно с елементи от биографията на писателя. Четирима изпълнители са четири различни версии на Борхес, превъплъщаващи се в различните му персонажи.

Сподели в: