Деси Нико пред Kafene.bg: Особеното време дава възможност и на достойното да се открои!

Днес ви представяме писателката Деси Нико, с която разговаряме за най-новата й творба – „Смели и различни. Историите на 50 удивителни българки“.  С какво е по-различна тази книга и с какво е ценна за малки и големи – вижте в следващите редове:

Въпрос: Какво представлява книгата „Смели и различни. Историите на 50 удивителни българки“?  

Отговор: „Смели и различни“ разказва за вълнуващи позитивни примери от историята, която е написана преди нас. Те ни вдъхновяват и амбицират да действаме достойно, докато пишем заедно следващата порция история. 

Главните героини в книгата са жени от близкото и далечното минало на България, но причината да изберем дамите не е някакъв върл феминизъм или омаловажаване на мъжете. Напротив, приказките в „Смели и различни“ наблягат най-стабилно на факта, че всеки е важен, че всеки може и да заслужи, и да направи добро, че човек трябва да се определя единствено според това как постъпва със себе си и останалите, а не според националността, пола или странностите на външността и характера му. С такива послания се гради красива история. В случая ние сме избрали да покажем това чрез жените, просто защото те наистина много дълго време са били пренебрегвани и има купища интересни неща, които децата не са чували, а със сигурност ще ги грабнат.

 Въпрос: Как избрахте личностите и историите, които да включите в нея? 

Отговор: Може би селекцията беше най-трудната част.  Основно се ръководехме от това тя да бъде наистина разнообразна и информативна за читателите, малки или големи.  Хрумна ни чудесната идея да разделим книгата на десет раздела с по пет истории. Така успяхме без да е досадно за нито една секунда, да поберем с логическа връзка помежду им и непримиримите рицарки за свобода и равни права, и блестящите жени учени, и вълшебните дами в литературата, театъра, киното, изобразителното изкуство, музиката, танците… Не сме пропуснали да отделим място и за пътешественички, спортистки, почитателки на адреналина.

Тази смислова вместо хронологична подредба ни кара в рамките на всеки раздел да се замислим върху различни въпроси. За какво мечтаем? Каква е личната ни мисия? Къде бихме искали да отидем? Правим ли достатъчно, за да постигнем всичко това? След всеки раздел е включена и интерактивна част с интригуващи игри, които задълбочават личното преживяване на книгата. 

Въпрос: Какво Ви вдъхнови да създадете книгата „Смели и различни“?  

Въпроси:  Самата идея за сборник, който разказва истинските истории за успеха на жените в историята ни, поднесени като приказки, беше на издателство „Ракета“. Тяхно беше и изричното желание тези приказки хем да бъдат разбираеми дори за 6-годишно хлапе, хем да могат да грабнат и вниманието на човек с много богата обща култура. 

Предложиха ми аз да бъда автор на тази книга. Моите лични мотиви да приема се кореняха в това, че вярвах: мога да реализирам такава концепция по неочакван, различен и според мен изключително смислен начин. Аз съм привърженик на схващането, че нито щастието, нито истината се намират в крайностите. Затова направих всичко по силите си да създам една щастлива и истинна книга, която не залита неоправдано нито в преувеличения на героизма, нито във феминизъм, нито в изопачен патриотизъм. Търсила съм хубавите, позитивните неща и нарочно съм избягала където е възможно от подробностите за трагедии, смърт, сочене с пръст на виновници. 

Освен това винаги съм мислела, че историята в училище се поднася някак неразбираемо. Периодите се оплитат. Много имена и дати; по-малко информация за ценностите и начина на живот. Старах се специално да направя така, че покрай разказите за личните истории да очертая съвсем ясно епохите в миналото на България и да се разбира какво е мотивирало хората в тях. 

Въпрос: Как протече творческият процес по написването й?  

Отговор: Дни и часове в Столична библиотека. Прекрасни дни и часове! Хората, които работят там, почти винаги успяват да ме очароват с ентусиазма и настроението си. Освен това обожавам тези стари софийски обстановки, високи тавани, мозайки, много саксии с цветя… Вдъхновяват! Ако пък за малко ти свърши вдъхновението, можеш тайно да се промъкнеш да гледаш някоя репетиция в театъра насред библиотеката. 

След събирането на информация за всеки раздел, още толкова дни и часове водих война със себе си: да отсея излишните подробности, да се откъсна от излишната патетика на прочетените соц книги, да го напиша Кратко! Още по-кратко! Свежо! Близко до мен и теб днес! 

Най-трудните моменти бяха свързани с осъзнаването, че някои възвеличавани исторически личности всъщност хич не е сигурно дали са вършили добрини. Решението да не ги включа в книгата. И ровенето в специфични архиви също не винаги е забавно. 

Най-приятният момент беше когато установих, че цялото това вълшебство на Столична библиотека го е проектирала една от героините в книгата. Архитект Виктория Ангелова-Винарова е една от личните ми любимки! 

Въпрос: Разкажете ни нещо, което хората не знаят за Вас.  

Отговор: Като дете и тийнейджър, навън и в училище, с приятели, навсякъде бях напаст. Правех всякакви видове бели. Когато си оставах сама вкъщи обаче, пишех книги и превеждах от английски други книги, които са ми харесали. Ами, и в момента правя абсолютно същите неща. Затова и в книгата за смелите и различните с чиста съвест съм казала на малките читатели, че ако си го поставят за цел, е напълно възможно и когато пораснат да се занимават с онова, което сега им харесва. 

Въпрос: Представете и останалите членове на екипа, с който създадохте книгата.  

Отговор: Илюстрациите са дело на Петя Димитрова –Leupep. Аз съм особено впечатлена как е успяла да съчетае приказно и абсолютно модерно в едно! Честно казано дори не сме се срещали на живо, но съм ѝ много благодарна. За мен е гордост и удоволствие трудът ми да носи толкова изящни корони.

Благодарна съм и на още една Петя Димитрова, литературният ми редактор, също и на Катя Зографова, която е научен редактор на книгата. Да се ровиш в историята е отговорна задача и определено съм по-спокойна да знам, че не съм била сама в нея. Бях придружена от чудесни специалисти.

А за целия екип на издателство „Ракета“ какво да кажа? То името им си го казва. Летят и превръщат в реалност уж невъзможното.    

Въпрос: По какъв начин ви се отрази пандемията?  

Отговор: Накара ме да се замисля за много неща, по глобални и лични причини. По принцип за мен в живота е по-лесно да се правя на разсеяна за някои лоши черти, които за съжаление масово откривам у хората. В едно такова особено време обаче тези черти стават прекалено явни, не можеш да си затвориш очите, не могат да не те натъжат. 

Готиното е, че особеното време дава възможност и на достойното да се открои. Оценяваш кои са и къде са качествата, които са неподвластни на паника, криза и болести. В себе си и в другите. В собствената ти страна и в целия свят. 

Въпрос: Какво е Вашето послание към малките читатели и техните родители за предстоящите празници?  

Отговор: Ще повторя основното послание в „Смели и различни“: Бъди себе си! Но и ще допълня нещо. Понякога хората си мислят, че да бъдат себе си означава за нищо на света да не се променят. Това е много удобно, но не е вярно. Най-впечатляващата суперсила е именно да можеш да се промениш към по-добро по твое собствено желание, а не защото някой го е изискал от теб. 

От сърце пожелавам на всички да се променят, когато сами усетят за нужно. И да оставят другите също да правят това без да им се натяква!

Повече за Деси Нико:

В амплоато си на писател и режисьор тя има име на смел и провокативен творец, който не се страхува от разговора за важните културни и социални теми.

Читателите я познават като автор на романа „Алиса и петък вечер“, отличен с Националната награда за дебютна литература през 2017 г., както и на статиите ѝ, публикувани в различни онлайн медии.

Като режисьор си поставя цел да прави филмови адаптации по литературни произведения и първата такава вече е „Внукът на човекоядката“ по едноименния разказ на Йорданка Белева. Филмът спечели високата оценка на българското жури и лети стремително към международните кино фестивали.

В книгата „Смели и различни“ най-малките читатели и техните родители ще се запознаят не само с изкусния разказвач, но и с майката, която умее да пише и чете приказки по възможно най-добрия начин: с вълшебно фенерче, което огрява добродетелите и ценностите на смелите героини.

Сподели в: