„Горчиво вино 2020“ стана най-голямото събитие в рамките на Алея на книгата в София

Маргарита Петкова, Ивелина Радионова и Петър Андоновски получиха големите награди на двата конкурса за поезия, в които всяка година участват най-много български поети. Награждаването стана по традиция на Алея на книгата в София, като част от нейната културна програма. Стекоха се многобройни почитатели на поезията и творци, които превърнаха този празник на поезията в най-голямото събитие на Алея на книгата в София.

В Националния конкурс за любовна лирика „Горчиво вино“ наградата „Евтим Евтимов“ за цялостен принос към българската поезия получи Маргарита Петкова, най-значимата съвременна поетеса и майстор на любовната лирика. Наградата й бе връчена от Гичка Тренева, секретар на НЧ „Братя Миладинови – 1914″ – Петрич, едно от най-големите и дейните в страната, което е организатор на конкурса. „Стиховете й от десетилетия се четат и знаят наизуст. Много жени се припознават в тези стихове и откриват собствените си емоции и преживявания в тях. А много мъже (не само тези с името Иван, който тя възпя в своите стихове) въздишат по тази огнена и с изключителен талант и интелект поетеса. Тя е най-голямата, не случайно и не само заради закачката с героинята на Александър Дюма я наричат Кралица Марго“ – каза председателят на журито и водещ на церемонията Пламен Тотев, а самата Маргарита Петкова добави: „Евтим беше първият, който ме нарече така“.

Големият победител едновременно в Националния конкурс за любовна лирика „Горчиво вино“ и Международния поетичен конкурс „Лирични гласове“ стана Ивелина Радионова. В анонимната поетична надпревара стихотворението й „На Боянския майстор“ бе отличено като най-добро от журито на „Горчиво вино“, председателствано от литературния критик Пламен Тотев и с членове – поетесите Петя Хантова и Катя Кирянова. Наградата й бе връчена от председателя на Съюза на народните читалища – заслужилия читалищен деятел д-р Николай Дойнов. Ивелина Радионова е родена през 1977 г. в гр. Провадия. Завършила е висшето си образование в Икономическия университет, гр. Варна. В момента работи като гл. счетоводител в частна фирма. Спечелила си е любовта на много читатели с повестите „Алтъна“ и „Обич“, сборници със стихове и разкази. Носител е на много награди от различни конкурси.

Втора награда бе присъдена на Ваня Статева от с. Порой за „Тази късна любов“.

Трета награда получи Марина Алексиева от София за „Ти и виното“ – след разкриване на анонимността и уведомяването й за наградата, се разбра, че авторката е дъщеря на поетесата Миряна Башева.

Поощрителна награда бе присъдена на 25-годишната ромка инвалид от Петрич Ана Асенова.

В Международния конкурс за поезия „Лирични гласове“ победител в международния раздел стана македонският поет и романист Петър Андоновски, носител на Наградата за литература на Европейския съюз за 2020 г. В рамките на церемонията на сцената в пешеходната част на бул. Витоша той представи романа си „Тялото, в което трябва да се живее“, носител на най-престижната награда в родината му – „Роман на годината“.

Голямата награда „Романьола Мирославова“ в българския раздел на „Лирични гласове“ получи Ивелина Радионова.

Добромир Банев връчи първа награда на Мария Илиева от Монтана за поетичния й шедьовър „Черната ездачка“. Втора награда получи любовното стихотворение на Валентина Йотова „Сън с дъх на смокиново сладко“, а трета – Веселин Веселинов за стихотворението „Надреални светове“, почит към символистите Яворов, Лилиев и Ясенов. Поощрителна награда бе присъдена на Екатерина Пенчева от Ловеч.

В литературното четене в памет на Евтим Евтимов и съпругата му – поетесата Романьола Мирославова, създател на „Лирични гласове“ се включиха любими поети като Добромир Банев, Димитър Христов, Костадин Филипов, Петя Хантова, Катя Кирянова, Катя Кремзер, Анжела Димчева, Таня Попова, Мая Панайотова.

Сподели в: