Гледането на футбол е полезно, сочи ново изследване

Според нови изследвания гледането на футбол е полезно за вашето здраве. Трудно е да се повярва, ако току-що сте гледали как отборът ви се спуска към нови и последователни загуби, но все пак това е храна за размисъл.

Учените откриха, че гледането на футбол е еквивалентно на умерена сърдечно-съдова тренировка (като 90-минутна бърза разходка). Други наблюдавани ползи от гледането на футбол включват понижаване на кръвното налягане (след победа на отбора, разбира се) и повишаване на психологическото настроение.

Проучването анализира 25 футболни фенове на възраст между 20 и 62 години. Установено е, че:

  • Положителният стрес“ от повишената сърдечна честота е подобен на този при умерена сърдечно-съдова тренировка – значителна полза за здравето.
  • Гледането на това как вашият отбор печели също води до понижаване на кръвното налягане, въпреки първоначалния ентусиазъм.
  • Психологически е установено, че печеленето на любимия тим подобрява настроението за период от 24 часа, докато загубата води до продължителен период на ниско настроение и депресия. Футболните фенове вероятно са пристрастени към „върховете“, свързани с победата.
  • Колкото по-дълго фенове подкрепят клуба си, толкова по-големи са съпътстващите физиологични и психологически ефекти.

В рамките на трите игри средният сърдечен пулс се увеличава до 130 BPM (до 64% ​​средно). Това повишение на пулса е известно като „положителен стрес“ и е кардио тренировка, подобна на бърза разходка.

Въздействието на гледането на футбол върху сърцето ви

Следователно гледането на футбол изглежда е много полезно за вашето здраве, поради повишаването на сърдечно-съдовата система над нейната скорост на почивка. Д-р Андреа Утли от университета в Лийдс, заяви:

Беше ясно, че феновете са страстни и с повишена сърдечна честота по време на мача до сходно ниво с това, когато се ходи на бърза разходка (като цяло 20% по-висока от сърдечната честота в покой).

Гол за двата отбора предизвика кратко увеличение на сърдечната честота, средно 20 bpm. В крайна сметка подкрепата на вашия отбор на футболен мач ви дава умерена сърдечно-съдова тренировка и в зависимост от резултата от мача, психологически тласък или спад.“

Това много любопитно изследване показва, че гледането на любимия ви футболен отбор пред телевизона и на дивана не е просто удоволствие и мързелуване, а нещо наистина полезно. Още повече, че докато се радвате за „вашите хора“, си правите една малка кардио тренировка, която освежава сърцето и цялото тяло и ви позволява да имате по-добро здраве. Можете спокойно да изтъкнете всички тези горепосочени факти на съпругата си следващия път, когато тя ви направи забележка, че гледате мачовете, вместо да й помогнете в кухнята или за децата, например.

Да, разбира се, това интересно изследване не бива да е извинение за всяко нещо, което правите. Но със сигурност, когато се наслаждавате на мачовете по телевизията, можете да добавите и допълнително удоволствие към преживяването си, като си припомняте, че всъщност правите нещо наистина много добро за собственото си здраве. Ако към приятното занимание добавите чаша бира или малко здравословна храна, вместо чипс, вероятно всичко това ще бъде изключително хубаво за вас, така че въобще не се колебайте да го направите. Още тази вечер, още следващия уикенд – когато имате възможност.

И футболът, освен полезен за целия ви организъм, може да бъде супер полезен и за вашия портфейл. Питате се как може да се случи това? Естествено, като залагате на Palms bet при всеки удобен случай. Докато гледането на футбол може да бъде истински здравословен фактор във вашия начин на живот, спортните залози могат да ви помогнат да се наслаждавате истински на хобито си, като печелите и пари от него. Здраве и пари – кой иска нещо повече?

Гледайте най-вълнуващите мачове на малкия екран, проучвайте спортния свят и залагайте, така че да извлечете максимума от най-великия спорт – футбола. Приятно гледане и приятно залагане. Екранът е ваш!

Сподели в: